U trendu

Koje bolesti vam najviše prete u zavisnosti od vaše krvne grupe

Osim ako niste nedavno dali krv, verovatno ne razmišljate previše o svojoj krvnoj grupi. Međutim, vaša krvna grupa može biti prozor u vaše zdravlje, jer može da otkrije rizke za razna oboljenja.

Evo zašto je krvna grupa značajna za zdravlje.

Prisustvo ili odsustvo određenih molekula nazvanih A ili B antigeni, kao i protein zvani Rh faktor, određuju koju od osam čestih krvnih grupa imate u svom krvotoku. (Američki Crveni krst napominje da su to krvne grupe: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, O+ ili O-.), piše Danas.rs.

Međutim, ovi antigeni imaju uticaj preko vaše krvi na zdravlje, prema članku objavljenom u časopisu Blood Transfusion 2013. godine. Mogu da utiču na krvne sudove, neurone i trombocite, i kao rezultat toga, vaša krvna grupa može da bude povezana sa rizikom od razvoja određenih bolesti.

TIPOVI A, B, AB: Bolesti srca

Krvne grupe koje nisu tip O imaju 25 do 30% više nivoa proteina zgrušavanja krvi poznatih kao von Willebrand faktor i faktor VIII.

Delimično zbog te razlike, ove osobe takođe imaju 15% veći rizik od smrti od bolesti srca u poređenju sa osobama sa drugim krvnim grupama, pokazala su istraživanja iz 2015. godine iz BMC Medicine.

TIP O: Manji rizik od krvnih ugrušaka

S obzirom na to da tip O ima manje količine proteina koji pomažu zgrušavanje krvi, manje su verovatno da će patiti od krvnih ugrušaka. (Nedostatak je taj što zgrušavanje krvi pomaže sprečavanju prekomernog krvarenja.)

Međutim, postoji mnogo stvari koje uzrokuju krvne ugruške. „Ne treba da smatrate da ako ste O krvna grupa, da ste zaštićeni od ugrušaka“, kaže dr. Terry B. Gernsheimer, hematolog i direktor Službe za transfuziju medicinskog fakulteta Univerziteta u Vašingtonu u Seattle Cancer Care Alliance.

TIP O: Problemi sa plodnošću

Tip O je veoma česta krvna grupa, a može da bude prepreka za trudnoću. Kako istraživanje objavljeno u časopisu Human Reproduction primećuje, osobe koje imaju krvnu grupu O često imaju povišene nivoe hormona folikulostimulirajućeg hormona (FSH); nivoi su bili dovoljno visoki da ukazuju potencijalno nizak broj jajnih ćelija za oplodnju.

Drugo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Assisted Reproduction and Genetics, je otkrilo da su žene sa krvnim grupama grupe O i A imaju više neuspelih veštačkih oplodnji (IVF) od žena sa krvnom grupom B, čije su šanse bile veće.

Nestandardne krvne grupe (A, B, AB): Povećan rizik od želudačnog karcinoma

Još jedno zanimljivo saznanje iz studije BMC Medicine koja je povezala određene krvne grupe sa većim rizikom od bolesti srca: Nestandardne krvne grupe (A, B ili AB) takođe su imale povećan rizik od želudačnih karcinoma, možda zbog inflamatornog odgovora na bakteriju H. pylori. (Ova bakterija je uzrok želudačnih ulkusa.)

Nestandardne krvne grupe: Tromboza dubokih vena

Zbog razlika u zgrušavanju, krvne grupe A/B su verovatnije da će patiti od venske tromboembolije – ugruška koji se formira duboko u venama noge, preponama ili ruci (duboka venska tromboza, ili DVT), veoma su opasne jer mogu da izazovu plućnu emboliju – u poređenju sa krvnom grupom O, prema istraživanju objavljenom u časopisu Blood Transfusion.

Studija je takođe utvrdila da se kod osoba sa nestandardnim krvnim grupama, koje imaju naslednu trombofiliju, rizik od tromboze se povećava tri puta.

Tip AB: Gubitak pamćenja

Iako je tip AB najmanje česta krvna grupa, istraživanje objavljeno u časopisu Neurology 2014. godine sugeriše da su osobe sa tipom AB imaju 82% veću verovatnoću od osoba sa drugim krvnim grupama, da razviju kognitivne probleme koji mogu da dovedu do demencije kasnije u životu. Autori ovog istraživanja smatraju da je razlog za to verovatno što AB krv ima više nivoa faktora VIII.

Tip A ili B: Dijabetes

Osobe sa krvnom grupom A ili B imaju do 21% veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa osobama sa krvnom grupom O, piše u studiji objavljenoj u časopisu Diabetologia. (Oni koji su bili pozitivni na krvnu grupu B imali su najviše šanse.)

Iako istraživači napominju da tačno nije poznato zašto je to tako, jedna od teorija je da krvna grupa može uticati na mikrobiom gastrointestinalnog trakta, što može uticati na metabolizam glukoze i inflamaciju.

Krvna grupa i ishrana, istina ili mit

Možda ste čuli ljude kako pričaju o ishrani prema krvnoj grupi, gde konzumiranje određene hrane i izbegavanje neke druge na osnovu vaše krvne grupe može da poboljša vaše zdravlje i smanji rizik od bolesti.

Međutim, studija iz 2013. godine u Američkom časopisu za kliničku ishranu zaključio je da nema dokaza koji potvrđuju da ovi tipovi dijeta zaista funkcionišu.

Drugo istraživanje objavljeno u časopisu PLOS ONE je otkrilo da, iako praćenje ovakve dijete može imati pozitivan efekat na neke faktore rizika za srčano-metaboličke probleme, to nema veze sa specifičnom krvnom grupom osobe.

Krvna grupa vam neće ništa reći o vašoj ličnosti

Postoji teorija da vaša krvna grupa može da objasni zašto se ponašate na određeni način.

Iako to uglavnom nije dokazano, jedno japansko istraživanje objavljeno u časopisu PLOS ONE je otkrilo da se neke osobine ličnosti razlikuju između grupa sa različitim krvnim grupama. Osobe sa tipom A, na primer, postigle su viši rezultat u upornosti u poređenju sa osobama sa tipovima B ili O.

Međutim, čak i istraživači napominju da nema dovoljno podataka da bi se dokazala ta veza.

Dok ne saznamo više, izgleda da ne možete koristiti svoju krvnu grupu kao izgovor za vaše ponašanje.

Šta treba znati o istraživanju krvnih grupa

Imajte na umu da istraživanje koje povezuje krvnu grupu i zdravstvene uslove razmatra studije populacija, tako da može pronaći vezu između ova dva faktora, ali ne može definitivno dokazati da je vaša krvna grupa uzrok određenog stanja. „Rizik za svaku osobu je multifaktorijalan“, napominje dr Gernsheimer.

To znači da vaše svakodnevne navike – šta jedete, nivo aktivnosti, kako se nosite sa stresom i vaša porodična istorija – čine ogromnu razliku u vašem individualnom riziku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar