U trendu

Koje neprijatne simptome raka često ignorišu žene, a koje muškarci? Neki će vas iznenaditi

Jedete pravilno, redovno vežbate, ne pušite i ne pijete alkohol i živite u uverenju da se zloćudna bolest može dogoditi samo nekom drugom, nikad vama.

Međutim, ako ste kao većina muškaraca i žena i odlazak kod lekara na preventivne preglede nije nešto što se nalazi na vašoj listi prioriteta, znajte da je to opasna odluka jer ne postoji bolja garancija za uspešno lečenje bolesti od one kad se ona otkrije u svojoj početnoj fazi.

Tokom celog života u našem se organizmu događaju promene i ponekad je sasvim normalno da ih osećamo, ali ipak je najbolja odluka obratiti se doktoru kada uočite novi simptom jer neki, na žalost, mogu biti i upozorenje da se radi o raku. Važno je i naglasiti kako se simptomi raka razlikuju kod muškaraca i žena pa ih je poželjno i zapamtiti.

Najčešći simptomi raka koje žene ignorišu

Promene na dojkama

Simptomi koji mogu upućivati na rak dojke su: otečena dojka, kvržica na dojci ili pazuhu, sekret iz bradavica, uvučene bradavice, koža koja se ljušti, bol u dojci, svab bradavice ili dojke, piše na portalu WebMD.com.

Promene na crevima

Promene na ovom organu mogu značiti da je reč o raku creva, ali u pitanju mogu biti i hemoroidi, sindrom iritabilnog debelog creva ili upala. Žene često simptome raka mogu da zamene za one menstrualne, ali svakako se obratite lekaru ako primetite da se problemi nisu povukli nakon nekoliko dana, a oni uključuju proliv, zatvor, tamnu, tanku ili stolicu koja u sebi ima krvi. Umor i gubitak kilograma takođe su zabrinjavajući i simptomi.

Bol u stomaku, karlici ili leđima

Bol u gornjem delu tela normalan je kada imate endometriozu, a može se raditi o i menstrualnim grčevima. Ali, ako je bol uporan i pritisak u karlici, leđima ili stomaku ne prolazi, to može biti simptom nekoliko vrsti raka – creva, jajnika ili materice. Rak kičmene moždine može odati bol u donjem delu leđa, a bol koji se širi iz gornjeg dela stomaka prema karlici, uz neobjašnjiv gubitak kilograma, može biti simptom raka pankreasa.

Nadutost

Nadutost je normalna pojava ako ste obilno ručali ili treba da dobijete ciklus, ali ako ona ne prolazi nakon nekoliko nedelja, obratite se lekaru jer se može raditi o simptomu raka jajnika.

Promene u mokraći

Infekcije urinarnog trakta su česte i čine mokrenje bolnim, ali ponekad taj bol može biti posledica nečeg ozbiljnijeg. Posetite lekara ako primetite krv u urinu jer može biti signal raka bubrega. Još je nekoliko simptoma koji mogu otkrivati infekciju urinarnog trakta, ali i raka, a oni se javljaju u obliku bola dok mokrite, pritiska na bešiku, čestog nagona za mokrenjem, problema s pražnjenjem bešike.

Nagli gubitak kilograma

Rak možete primetiti i ako pazite na telesnu težinu, ali ako ste izgubili puno kilograma u kratkom roku, obvezno kontaktirajte lekara jer je to česta pojava kada se radi o raku.

Neobična krvarenja

Ako se krvarenje javlja nezavisno od ciklusa ili je sekret krvav i neprijatnog mirisa, može se raditi o infekciji, ali isto tako to mogu biti simptomi raka jajnika, materice ili endometrija.

Umor

Ako se ne osećate dobro nakon dobro prospavane noći i to se stalno ponavlja, posetite lekara jer to može biti simptom raka.

Gubitak apetita

Tumor na probavnom traktu može pritiskati želudac i možete primetiti da vam je teško da jedete jer osećate da ste siti. Rak često donosi i promene na hormonalnoj slici.

Noćno znojenje i temperatura

Ova je pojava normalna ako ste u menopauzi, ali ako se radi o intenzivnom znojenju, to može biti znak leukemije ili limfoma.

Najčešći simptomi raka koje muškarci ignorišu

Problemi s mokrenjem

Često mokrenje noći, kapanje ili sekret iz penisa, osećaj pečenja pri mokrenju i poteškoće s mokrenjem mogu biti simptomi proširene prostate, ali i raka prostate.

Promene na testisima

Ako primetite kvržicu ili druge promene na testisima, ne odlažite pregled jer rak testisa napreduje izuzetno brzo.

Promene na koži

Ako primetite da je madež promenio oblik i boju, može se raditi o raku kože. U ovom je slučajnu važno što pre posetiti lekara jer, kad je ovaj rak u pitanju, čekati se ne sme.

Poteškoće s gutanjem i kiselinom

Ako ovaj problem ne prolazi, a uz to gubite kilograme i povraćate, lekar bi trebalo da vas pregledata jer se može raditi o raku želuca. Jaka kiselina iz želuca može takođe biti simptom ovog raka, ali i raka grla.

Promene u ustima

Ako pušite, rizik je veći da će se razviti rak usne duplje pa ako primetite bijele, crvene ili sive ranice ili izrasline na usnama ili u ustima, obavezno se obratite lekaru.

Temperatura

Često je signal da se naš organizam bori protiv infekcije, ali ako ne prolazi i nema za nju objašnjenja, u pitanju može biti leukemija ili drugi rak krvi.

Kašalj

Kašalj koji ne prolazi nakon 3-4 nedelje, a uz to se javljaju poteškoće s disanjem ili se u iskašljaju nalazi i krv, može biti simptom raka pluća.

Bol

Svaki bol ne znači rak, ali ako ne prestaje ni nakon mesec dana, ne trpite, već posetite lekara jer se može raditi o nekoliko vrsti raka, što uključuje rak kostiju ili mozga.

Bol u stomaku i depresija

Retko se događa, ali depresija koja se javlja uz jak bol u stomaku može biti simptom raka pankreasa. Morate se zabrinuti  ako se on već pojavio u vašoj porodici i odmah posetiti lekara.

Krv u mokraći i stolici

To mogu biti prvi simptomi raka bešike, bubrega ili creva. Čak i ako nemate drugih simptoma, pametno je posetiti lekara ako se javi bilo kakvo neuobičajeno krvarenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.