Reagujte: ovo su alarmantne promene na dojci

Otkako se sve češće priča o kanceru dojke (koji je, na užas svih, u porastu), ženama se konstantno savetuje redovni samopregled.

U toj atmosferi straha nije neobično ako vas uplaši neka promena na dojkama, nešto što vam se nije pre dešavalo i ne znate otkud to. Da bismo vam umirili strahove, evo koje su najčešće promene na dojkama i zbog čega te promene nastaju.

Iscedak iz bradavica: nemalom broju žena desi se da im se pojavi žućkast, zelenkast ili beo iscedak iz bradavica. To je nešto što ume da isprepada ženu, ali zapravo nije razlog za strah. Najverovatniji uzrok ove pojave jeste potpuno bezopasna cista; kada stisnete bradavicu, iz ciste izađe tečnost. Može se desiti i da je došlo do začepljenja mlečnog kanala – to začepljenje najčešće prođe samo od sebe.

Crvenkasta tačkica na dojci: još jedan razlog za prepadanje je kad vam se pojavi nekakva tačkica na dojci. Ako vam se to desi, pogledajte je pažljivije i pratite da li se menja – ako, otkako se pojavila, nije bilo nikakvih promena u veličini ili boji, radi se o nekoj bezopasnoj promeni na koži (recimo, puknuti kapilar).

Međutim, ako to nije baš tačkica nego promena veličine jedne ili dve gumice na olovci, ako je u dve ili više nijansi crvene boje, ili ako je ispupčena i neravnih ivica – obavezno idite dermatologu. Tu već može da se radi o karcinomu kože (u ovom stadijumu, ako odmah odete dermatologu, to može da se uspešno izleči).

Oštro probadanje u dojci: nekim ženama se desi da povremeno osete oštar bol u dojci i to ih, naravno, uplaši. Ako je bol oštar i lokalizovan, najverovatnije je posledica nedavne povrede (malo grublja igra u krevetu ili udarac koji niste ni primetile). Bol bi trebalo da prestane sam od sebe, bez ikakvih lekova. Ukoliko ne prestane, ne bi bilo loše posetiti lekara, jer se može desiti da bol potiče iz grudnog koša, a ne iz grudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.