U trendu

Ovo su pravi efekti vitamina C, E i D u tabletama

Naučnici ukazuju na to da ni vitamin C ni vitamin D ne smanjuju rizik od nastanka srčanih oboljenja, srčanog infarkta i moždanog udara, kao što se ranije verovalo.

Jedna druga studija, rađena među Japancima obolelim od šećerne bolesti, nije potvrdila da uzimanje malih doza aspirina može da predupredi bolesti srca i krvnih sudova.

Većina osoba uzima vitamine u obliku pilula da bi predupredila nastanak određenih hroničnih bolesti. Klinička studija ispitivala je 14.641 lekara prosečne starosti 64 godine koji su redovno uzimali ili vitamin C ili vitamin E ili praznu pilulu, tj. placebo (prazna pilula koja ne sadrži nikakve aktivne sastojke) u toku 8 godina.

Oni koji su uzimali vitamine nisu pokazali nikakvu razliku u nastanku gorepomenutih oboljenja u poređenju sa onima koji su uzimali placebo.

Naučnici sa Harvardskog medicinskog fakulteta (Brigham and Women’s Hospital, Boston) na kom je klinička studija izvedena, smatraju da ljudi treba da se fokusiraju na zdravu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i izbegavanje rizičnih faktora kao što je masna hrana kako bi smanjili rizik od nastanka kardiovaskularnih oboljenja.

Jedna druga klinička studija sa Kalifornijskog univerziteta potvrdila je da uzimanje pilula vitamina D povećava stvaranje zaštitne supstance koja se normalno nalazi u koži i koja može da spreči kožne infekcije, uključujući i ekcem.

Naučnici su utvrdili da redovno korišćenje pilula vitamina D koriguje defekt imunog sistema, odgovornog za nastanak ekcema, koji se javlja kod 10-20% dece i 1-3% odraslih.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)