U trendu

Koji su uzroci problema sa bešikom kod muškaraca?

Danas su problemi sa bešikom kod muškaraca, nažalost, česti, a kao najčešći problem navodi se blokada izlaznog kanala ili opstrukcija bešike – blokira se izlaz mokraće iz bešike, što uzrokuje zadržavanje urina u sistemu, čime organizmu stvara ozbiljne probleme.

Mogući uzorci opstrukcije bešike:

Za sve navedene uzroke, najbitnija je brza dijagnostika i lečenje. Hitno lečenje podrazumeva umetanje cevčice (katetra) kroz vrh penisa do bešike. Ukoliko stanje ne zahteva hitnu intervenciju, ultrazvukom se određuje uzrok opstrukcije, a onda se određuje da li su potrebni lekovi ili možda operacija.

Povećan nivo specifičnog antigena prostate (PSA) u krvi može biti znak raka prostate. Međutim, rak je samo jedan od nekoliko mogućih razloga povećanja PSA.

Tkivo prostate normalno oslobađa male količine PSA u krvi. Ukoliko dođe do porasta prostate, tada se i PSA povećava. Ako se hirurški otkloni prostata, nivo PSA pada na minimum. Većina današnjih procedura za lečenje uvećane prostate jeste uklanjanje samo dela prostate, čime se delimično smanjuje nivo PSA u krvi. Međutim, ukoliko se nivo PSA u krvi ne smanji ili se ubrzo posle tretmana ne vrati na visoki nivo, mogući su sledeći uzorci:

  • rak prostate
  • benigni rast prostate
  • upala tkiva prostate (infekcija)

Uvećan nivo PSA u krvi može se javiti i posle operacije prostate, a u tom slučaju trebalo bi uraditi sledeće:

  • sačekati nekoliko dana da se organizam normalizuje pa tek onda raditi PSA test
  • uzeti lekove ukoliko lekar sumnja na postoperativnu infekciju
  • uraditi dodatne testove (ultrazvuk, skener ili magnetna rezonanca), a ako se sumnja na rak, uraditi biopsiju preostalog tkiva prostate

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.