Koju bolest predviđa bris iz usta?

Oštećenje ćelija koje oblažu usnu duplju može da ukaže na istovetno oštećenje ćelija u plućima koje eventualno može da dovede do nastanka raka u plućima pušača. Samo bris iz usne duplje pušača može predvideti nastanak raka pluća, čime se izbegava često bolna i dosta neprijatna biopsija (uzimanje uzorka).

Ovaj proces može da dovede do ranog otkrivanja i drugih vrsta karcinoma, smatra dr Li Mao, vodeći ekspert na Teksaškom univerzitetu u Hjustonu (University of Texas, M.D. Anderson Cancer Center) za karcinome glave, vrata i pluća. Moći će da se predvide i ostali oblici raka povezani sa pušenjem kao što su rak pankreasa, mokraćne bešike, glave i vrata.

Pušenje je vodeći uzrok nastajanja raka pluća, ali samo 10% pušača oboli. U početku, ovaj rak ima minimalne simptome, a kada simptomi postanu izraženiji, već je kasno i bolesnik je u uznapredovaloj fazi bolesti, a lečenje je zakasnelo i loši su izgledi za izlečenje.

Naučni tim dr Li Maoa želi da posmatra pacijente koji koriste lek celebreks (inhibitor celecoxib) u nadi da će sprečiti nastanak raka pluća. Posmatrali su dva gena, p16 i FHIT, koja mogu da pomognu u sprečavanju nastanka raka pluća i pronašli da velika oštećenja ta dva gena postoje mnogo pre nastanka samog raka. Određena oštećenja iz tih gena posmatrali su iz uzoraka pluća i usne duplje uzetih od 125 dugogodišnjih pušača.

Postoje ozbiljni pokazatelji da će uzimanje brisa iz usne duplje  pokazivati iste informacije kao i uzimanje uzroka putem bronhoskopije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.