U trendu

Koliko soli dnevno smemo da unesemo u organizam?

Pored problema sa srcem i krvnim pritiskom, preveliki unos soli slabi imunitet, pokazala su najnovija istraživanja nemačkih lekara.

Nutricionisti smatraju da postoji određena količina soli koju smemo da unesemo tokom jednog dana.

So je neophodna za dobro funkcionisanje organizma. Važno je unositi je svakodnevno, u dozvoljenoj količini, međutim, ako se sa njom pretera, može se ozbiljno naškoditi organizmu.

Pored problema sa srcem i krvnim pritiskom, preveliki unos soli slabi imunitet, pokazala su najnovija istraživanja nemačkih lekara.

Oni tvrde da visok nivo natrijuma u telu prouzrokuje nedostatak univerzalnih ćelija, što utiče na to kako bela krvna zrnca sazrevaju, a samim tim to utiče i na imunološki sistem.

Prema ovoj studiji, nutricionisti preporučuju odraslima da ograniče dnevni unos soli na najviše 5 ili 6 grama, uključujući i so koja se nalazi u prerađenoj hrani.

Stručnjaci savetuju da je rešenje u korišćenju zdravih soli poput integralne morske soli, kalijumove ili rafinisane soli.

Posebno se kao alternativa preporučuje celerova so koja sadrži 40% celera, a ostalih 60% je jodirana morska so, koja se upotrebljava u dijetalnoj ishrani i koja jelima daje prijatnu aromu.

Pored toga što je zdravija od obične kuhinjske soli, celerova so je dobra kao diuretik i stimuliše varenj

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar