U trendu

Koliko često treba testirati prostatu?

Američko udruženje za rak (The American Cancer Society) izmenilo je preporuku kada je reč o testiranju radi ranog otkrivanja raka prostate. Smatra se da testiranje prostatičnog specifičnog antigena (PSA) iz krvi jednom godišnje – dovodi do nepotrebnih biopsija prostate i nepotrebnog lečenja raka prostate, što čini više štete nego koristi.

Još od 1995. godine, ovo udruženje je istupilo protiv rutinskog testiranja za rak prostate i ta se preporuka nije izmenila. Nova preporuka odnosi se na ograničenost značaja testa PSA. Takođe se smatra da digitalni pregled prostate ne treba raditi svim pacijentima, bez obzira na tegobe i simptome koji oni imaju.

Kliničke studije potvrdile su da je najveći broj slučaja raka prostate koji su otkriveni rutinskim pregledom PSA i posle toga biopsijom – sporo rastući i da većini pacijenata nije potrebno nikakvo lečenje. Ti pacijenti će najčešće umreti sa rakom prostate, a ne od raka prostate.

Preporuke:

  • diskutovati sa pacijentom o tome koji su pozitivni a koji negativni aspekti rutinskog testiranja prostate uz upozorenje na mogućnost dobijanja pogrešnih rezultata, koji mogu da navedu na nepotrebno lečenje sa svim posledicama koje to lečenje donosi
  • prestati sa digitalnim pregledom prostate (pregled prostate prstom kroz analni otvor) kao standardnim pregledom za rak prostate
  • uzeti vrednost prvog PSA testa koji je urađen u prošlosti i na osnovu njega doneti odluku o tome koliko često taj test treba ponavljati

Rak prostate je najčešći oblik raka posle raka kože kod Amerikanaca.

Međutim, rak prostate je najčešće sporo rastući i, u zavisnosti od starosti pacijenta, mnogi pacijenti će umreti od neke druge bolesti.

U zaključku treba reći da test PSA i digitalni pregled prostate nikako ne treba isključiti, nego ih samo ne treba koristiti rutinski. Treba biti više kritičan i koristiti test ako je zbilja neophodan.

Još članaka o prostati…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.