U trendu

Koliko jaja možete jesti dnevno bez štete po zdravlje: Ruski doktor rešava nedoumice

Do nedavno je ovaj proizvod bio zabranjen za osobe koje pate od ateroskleroze, dijabetesa i drugih bolesti. Sada se sve promenilo….

Jaja su smeli da jedu svi – na kraju krajeva, ovo je jedinstven proizvod u smislu nutritivne vrednosti. Ali preporuke za broj jaja koja se mogu bezbedno jesti dnevno mogu se razlikovati u zavisnosti od izvora i zdravlja osobe.

Generalno, lekari se slažu da ako nemate specifične medicinske indikacije za ograničavanje konzumiranja jaja, onda umerena konzumacija jaja – 1-2 dnevno – obično ne šteti zdravlju

Međutim, ako imate visok holesterol u krvi ili druge faktore rizika za srčana oboljenja, vaš lekar vam može savetovati da ograničite unos jaja.

– Danas lekari i nutricionisti preporučuju da se pridržavate ovog pravila: bolje je jesti jaja kuvana na bilo koji način ne više od 3-4 puta nedeljno sa pauzom od najmanje jednog dana. Takav način potrošnje ne samo da neće štetiti, već će i pomoći u održavanju zdravlja – objašnjava Denis Buhancev, vodeći stručnjak CMD Centra za molekularnu dijagnostiku Centralnog istraživačkog instituta za epidemiologiju Rospotrebnadzora, piše novosti.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.