U trendu

Koliko je holesterol poguban za srce?

Kada se kaže da treba smanjiti nivo holesterola, to se obično odnosilo na takozvani loš holesterol (LDL), koji nosi takvo ime zbog toga što se sakuplja na zidovima krvnih sudova i blokira protok krvi.

Međutim, nova međunarodna studija donosi podatke koji pokazuju da i visok nivo takozvanog dobrog holesterola (HDL) može dovesti do razvoja bolesti srca, isto kao i loš holesterol (LDL).

Dosadašnje opšte mišljenje bilo je da dobar holesterol (HDL) može sprečiti začepljenje arterija i smanjiti rizik od bolesti srca jer se ne vezuje za ćelije arterija i „nosi“ holesterol na obradu u jetru.

Istraživanje, međutim, pokazuje da HDL nije zaštita od srčanih oboljenja, kako se mislilo, posebno nakon nekoliko poslednjih kliničkih ispitivanja gde su korišćeni lekovi za podizanje HDL-a u organizmu.

Istraživanje je utvrdilo da su neke osobe sa visokim nivoom HDL-a zapravo pod povećanim rizikom od bolesti srca.

Studija je obuhvatila ljude sa retkom genetskom mutacijom u vidu gena SCARB1 sa varijantom P376L koji uzorkuje visok nivo dobrog holesterola u organizmu. Rezultati su, neočekivano, pokazali da ove osobe imaju 80% više šanse za razvoj bolesti srca (skoro isto kao i pušači).

Rezultati studije bili su neočekivani, što dovodi do potrebe za daljim i opširnijim studijama retkih mutacija, sve u cilju razvijanja boljih tretmana za bolesti srca.

Studija navodi da stav o tome da postiji dobar i loš holesterol – nije tako jednostavan, kako se mislilo, jer tek treba utvrditi uticaj gena na veći ili manji rizik od razvoja bolesti srca.

Važno je napomenuti da vežbanje povećava nivo HDL-a i smanjuje rizik od srčanih oboljenja, ali ovi rezultati pokazuju da stvarni efekat vežbanja nije povezan sa višim nivoom HDL-a, bar ne na prvi pogled, pa se očekuje da veći broj istraživanja pomogne da se u potpunosti shvati veza između HDL-a i srčanih oboljenja.

Komentari povodom ove studije uglavnom su pozitivni jer otvaraju niz zagonetki o odnosu dobrog i lošeg holesterola, kao i mogućnost razvijanja novih tretmana za holesterol i srčana oboljenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.