U trendu

Najpouzdanija metoda pregleda debelog creva

Kolonoskopija je savremena dijagnostička metoda kojom se direktno, pod kontrolom oka, može ispitati celo debelo crevo. Ova procedura se izvodi pomoću kolonoskopa, savitljivog sterilisanog instrumenta širine prsta koji, zahvaljujući svojoj savitljivosti i optičkim vlaknima, omogućava siguran i precizan pregled celog debelog creva.

Kolonoskop se u prethodno očišćeno debelo crevo uvodi kroz čmar i zatim se pregled nastavlja sve do početnog dela debelog creva, tj. spoja sa tankim crevom čiji se završni deo takođe može ispitati. Tokom pregleda se mogu javiti blagi bolovi i osećaj nadutosti trbuha zbog ubacivanja vazduha u crevo, ali većina pacijenata pregled lako toleriše.

Kolonoskopija se može raditi i uz upotrebu blagih sedativa (lekova za smirenje), analgetika (lekova protiv bolova), pa čak i u uslovima anestezije. Ceo pregled traje 30-60 minuta, u zavisnosti od dužine i položaja debelog creva. Nakon pregleda, pacijent oseća neprijatnost u vidu nadutosti trbuha koja nestaje sa izbacivanjem gasova. Kolonoskopija danas predstavlja „zlatni standard“ u skriningu i dijagnostici bolesti debelog creva.

Pošto se kolonoskopija radi pod kontrolom oka, mogu se jasno videti sve pa i najdiskretnije promene na debelom crevu, počev od upalnih procesa, krvarenja, divertikuluma (bočna izraslina na organima koji imaju šupljinu), polipa do benignih i malignih tumora debelog creva.

Prednost kolonoskopije u odnosu na druge metode pregleda debelog creva jeste i u tome što se tokom pregleda mogu uzeti biopsije (isečci) viđenih promena radi patohistološkog pregleda (pregled mikroskopom tkiva koje je izvađeno iz bolesnika ) , a neretko se promene mogu u celosti i odstraniti u istom aktu. To znači da kolonoskopija, pored dijagnostičke, može imati i terapijsku ulogu.

15 komentara
 1. NADEZDA FILIPOVIC

  OD SVOJE 50-TE GODINE ZIVOTA JA SAM RADILA 4 PUTA.SADA MI JE 68 GOD.MNOGO MI JE BILO LIJEPO OSECALA SAM SE KAO KOD KUCE U SVOM KREVETU.

 2. Anonimni

  Nije tačno da nije bolan pregled. Nisu mi dali ni sedativ ni analgetik i morala sam da odustanem u 20 om minutu zbog neizdrzivih bolova…

 3. konstantin

  Imamo para za garderobu, kuće, vikendice itd. a kada s desi bolest, onda sve to prodamo da bi preživeli. Zato par hiljada za pregled nisu nikakve pare.

 4. Marija

  Pa ne znam šta da kažem; ja sam upućena na kolonoskopski pregled i smatram da je to potrebno i da nije nešto strašno, ali molim vas lepo, ja sam morala da kupim za pripremu neki „Fortrans“, pretpostavljam da je za čišćenje creva, a koštalo me je 8oo dinara; smatram da je to strašno neprimereno, da ne kažem bezobrazno; šta da ja nemam te pare; znači, onda mi to ne bi uradili; a ovamo se žale i bune kako narod ne želi da ide na taj pregled; pre svega, edukacija im je na nuli; ljudi nemaju pojma da to uopšte i postoji, a verujem kad čuju koliko košta, odustaće; moram reći da bih i ja odustala, ali sam već, nažalost, to kupila, jer smatram to čistim izrabljivanjem i bezobrazlukom.

  1. Anonimni

   Ako nemate para uradite shank praslana ciscenje tankog i debelog creva slanom vodom,ne kosta nista i zdravo je da se uradi povremeno bar 1 godisnje

 5. Dragana Burka

  Da li postoji neki nasledni faktor rizika?

 6. Milovan Ivanić

  Izuzetno poučan tekst.

 7. Nikola M.

  Ukoliko se odlučite za ovu vrstu dijagnostičko-terapeutskog postupka, preporučujem Vam da to uradite u državnoj ustanovi. Ukoliko nešto pođe naopako kod privatnika, niko vam ne može pomoći…

 8. Nenad Savić

  Treba da uradim kolenoskopiju. Interesuje me ko to radi u Beogradu? Najlepše hvala.

 9. Vera Simović

  Odličan tekst. Hvala vam na tome. Meni je urađen endoskopski pregled do završnog dela transversuma i, Bogu hvala, sve je u najboljem redu. Pregled kao pregled, nije bolan, samo je neprijatan, ali sa pravim lekarom i med. sestrom i ta neprijatnost uz razgovor nestaje vrlo brzo. Meni lično je od pregleda bila teža priprema. Ovu metodu bih preporučila svakom, bez obzira na sve. Najsigurnija je.

 10. Svetlana Stanković

  Čeka me pregled kolonoskopije debelog creva pa bih zamolila da mi neko kaže svoje iskustvo. Da li je bolno i koliko otprilike vremenski traje?

 11. Vera Ilić

  Tekst je više nego dobar, jasan i glasan. Bilo bi dobro da ga svi pročitaju, jer može da pomogne. Bravo!

 12. Goran Lončarević

  Tekst je sažet, precizan i jasan. Vrlo je bitno da ga mogu razumeti najveći laici, obični ljudi. Čista desetka!

 13. Silvija Elencevska

  Tekst je odličan, vrlo poučan i trebalo bi da preventivno deluje na sve.

 14. Milisav Pavlović

  Članak je sažet i odličan. Daj Bože da ga svi pročitaju i koriste ovu metodu da ne bi stradaliu od debelog creva.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike