U trendu

Koristimo kao prilog, a pomaže kod promuklosti i upala, melem je za stomak, možete ga i sami napraviti

Iako senf ne spada u sam vrh prirodnih lekova, njegova lekovita svojstva svakako nisu za potcenjivanje.

Zbog izuzetne lekovitosti slačice, koja je u osnovi ovog popularnog namaza i korištenje senfa često se preporučuje u medicinske svrhe.

Domaći senf, pripremljen od prirodnih sastojaka, bez upotrebe veštačkih boja, aroma i konzervanasa delotvoran je koliko i sama slačica. Ima snažno antibakterijsko dejstvo, pikantan ukus, pa se koristi kao dodatak slanim jelima.

Bogat je fosforom, magnezijumom, gvožđem, selenom, natrijumom, vitaminom A i proteinima. Osim u ishrani, senf je lako dostupna namirnica koja nam može pomoći kod nekih oboljenja i tegoba.

Ako leti pijete hladna pića, često nam se desi da promuknemo. Tada nam olakšanje može doneti jednostavan prirodan recept: senf, sok od pola limuna, kašičica soli, kašičica meda. Sve se kuva u pola šolje vode oko 10 minuta, pa kada se ohladi, grgori se po gutljaj-dva dok se sve ne potroši.

Kada nam se nakon treniranja upale mišići, možemo ih namazati senfom, jer je on odličan za opuštanje muskulature. U te svrhe može se napraviti i kupka od senfa, kašičice morske soli i vrele vode. Slična kupka, u manjoj količini izvrsna je za opuštanje i odmor umornih nogu i stopala. Ne treba zanemariti ni sve više istraživanja koja ukazuju na antikancerogena dejstva senfa, naročito na maligna oboljenja digestivnog trakta. Za sve to zaslužna je naravno slačica.

Vredelo bi napomenuti i to da je senf pogodan dodatak jelima u dijetalnoj ishrani, jer se u 100 grama senfa nalazi svega oko 75 kcal. Ipak, sa ovim namazom ne treba ni preterivati zbog visokog sadržaja natrijuma, pošto može izazvati poremećaj krvnog pritiska.

Kako se pravi senf?

Kako je domaća hrana uvek zdravija i sigurnija od one u prodavnicama, a senf zaista nije teško napraviti, dajemo vam proverenu recepturu za pripremu domaćeg senfa bez sirćeta. Ovako spremljen senf u frižideru možete čuvati 6 meseci.

Evo kako da sami napravite domaći senf:

Potrebno je: 2/3 šolje semena slačice (bele ili pomešane sa crnom), 1 šolja limunovog soka, 1/3 mlake vode, 1 kašičica soli, začini po želji, a mi vam predlažemo majčinu dušicu, ruzmarin i kari.

Pomešati limunov sok sa vodom, u to potopiti slačicu i ostaviti da stoji 3-4 dana. Slačica će upiti svu tečnost za to vreme. Nakon toga samleti ovu smesu do željene strukture i dodati so i začine.

Preporuka je da se tek napravljen senf ostavi u frižideru da odstoji par dana, biće ukusniji, a u međuvremenu slačica će izgubiti na ljutini.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar