U trendu

Koža – ogledalo vašeg zdravlja

Iako mnogi o tome ne razmišljaju, koža može biti ogledalo zdravlja, ali i signalizator mogućih oboljenja koja na prvi pogled nije moguće primetiti.
Navešćemo pojave na koži koje se mogu odmah primetiti a mogu ukazivati na neke druge bolesti.
Osip u obliku leptira – javlja se na licu i ima tendenciju da ga većim delom prekrije. Ono što je bitno u vezi ovog oblika osipa jeste to da je često znak za jednu drugu bolest – lišaj (lupus eruthematosis). Međutim, čak i ako imate poteškoća sa ovim oblikom osipa, nemojte donositi brzoplete zaključke. Takođe je moguće da su u pitanju blaži poremećaji kao što je rosacea (hroničan poremećaj kože koji se manifestuje crvenim pečatima na nosu i čelu).
Glatke izrasline u obliku kolutova – javljaju se pretežno oko vrata i ispod pazuha, a mogu biti znaci postojanja dijabetesa. U nekim slučajevima mogu biti i znak nekog unutrašnjeg malignog oboljenja.
Ljubičaste kvrge na zglobovima – izazivaju jako intenzivan, nepodnošljiv svrab. Najčešće se javljaju na zglobovima i članku, ali se takođe mogu javiti i u donjem delu kičme, vratu, nogama i na genitalijama. Glavni uzročnik je još uvek nepoznat, ali ukoliko primetite ovaj poremećaj, preporučuje se detaljan pregled jetre, jer to može biti hepatitis C.
Fleke boje kore narandže i boje mesa na leđima – shagreen – zapravo su ranice boje mesa koje se najčešće javljaju u donjem delu leđa i koje imaju teksturu kore narandže. Veoma često se javljaju kao prateći simptomi drugih kožnih bolesti, koje najčešće zahvataju obraze i nos. Takođe, mogu biti znaci retke genetski uslovljene bolesti, u medicinskim krugovima poznate pod nazivom tuberous sclerosis ili, narodnim jezikom rečeno, kvrgava skleroza, koja izaziva pojavu dobroćudnih tumora na mozgu i drugim vitalnim organima.
Trostruki dlan – je kožni poremećaj koji karakteriše otvrdnuće i postepeno izbeljivanje kože dlana, sa izraženim naborima na linijima dlana. Nažalost, i ovaj poremećaj može biti ozbiljne prirode. Najčešće je signalizator raka pluća.
Osip sa krastama na butinama i izrazito crven jezik – na svu sreću, ovaj poremećaj se jako retko javlja, a manifestuje se u obliku crvenog krastavog osipa, ponekad praćenog i nagrizanjem kože i veoma je čest kod starijih osoba. Najčešće se prvo javlja na prevojima butina ili dlanovima, ali je moguć i na drugim delovima tela. Kada je reč o izrazitom crvenilu jezika, praćenim izuzetno intenzivnim bolom, ovaj poremećaj je obično signalizator tumora na pankreasu.
Pojave na koži ne treba zanemarivati niti previše paničiti kada se pojave, već je najbolje otići lekaru da bi on utvrdio o čemu se radi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar