U trendu

Krpelja na svojoj koži možete i sami da odstranite, pritom ovo nikako ne smete da radite

U Srbiji se nalazi od 30 do 40 odsto zaraženih krpelja, kaže statistika. Ako vam se zakačio krpelj, treba ga izvaditi što pre, u prvih 36 časova od uboda, kako bi se smanjila verovatnoća prenošenja infekcije.

Najčešće će krpelj na telu čoveka potražiti manje izložena mesta – ispod ruku i pazuha, iza uva, u predelu prepona i nabora kože i sl.

Postupak odstranjivanja krpelja:

  • Kada uočite krpelja na svom telu, najbolje je da se prvo obratite lekaru ili veterinaru.
  • Ukoliko ste se odlučili sami da ga sami izvadite, uradite to na sledeći nacin:
  • Uzmite sterilnu pincetu (najbolja je ona sa špicastim vrhom). Uhvatite krpelja što bliže glavi, skroz uz kožu. Krpelj se mora izvaditi pod pravim uglom, tako da ne ostane glava i cevčice kojima se uhvatio. Bitno je polako i lagano ga izvlačiti iz kože, bez naglih i brzih pokreta.
  • Nemojte okretati ili uvrtati pincetu!
  • Nemojte ga udarati, gnječiti ili pokušavati da ga ubijete!
  • Nemojte ga pritiskati i hvatati za telo! Ukoliko ga pritisnete može da prenese sve bakterije što su u njemu u vašu krv.
  • Ne pokušavajte noktima da ga uklonite!
  • Nemojte pokušavati da ga uklonite raznim kremama, alkoholom, benzinom, limunom, sircetom i dr. Da, krpelj moze da ugine ili pobegne ali se uplaši i stresira. To izaziva povraćanje crevnog sadržaja krpelja direktno u vašu krv i preneće se bakterije ili zaraza.

Kada ga izvadite, pogledajte da li je glava ostala. Trebalo bi da ostane živ a to ćete primetiti ako i dalje pomera noge. Najbolje bi bilo da krpelja sačuvate i odnesete stručnom licu koje će sa sigurnošću utvrditi da li je krpelj zaražen.

Šta da radim ako glava krpelja ipak ostane u koži?
Nemojte paničiti. Ukoliko se desi da glava ipak ostane, najbolje je da se obratite stručnom doktoru da je on odstrani. Ukoliko niste u mogućnosti, takođe sterilnom pincetom pokušajte da odstranite ostatak.

Nakon toga, proverite kod doktora da li je ujed bio inficiran, jer posledice infekcije mogu da traju godinama.

Preporuka je da se krpelj ne baci, vec sačuva u posudici ili maramici.

  1. Ukoliko krpelj ima infekciju, virus ili bakteriju, stručnjaci će analizom samog krpelja najlakse otkriti o kojoj bakteriji je reč.
  2. Naučnici će imati više informacija o mogućim zarazama krpelja na toj lokaciji, jer mogu da budu prenosioci raznih infekcija.

Nakon što ste ga izvadili, pređite alkoholom deo kože gde je bio ujed i obavezno dobro operite ruke, prenosi Ekosan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.