U trendu

Kućna hemija i rak

Naučnici decenijama unazad istražuju uzroke nastanka raka. Cigarete su najčešće spominjan uzrok raka pluća i raka jednjaka, ali se postavlja pitanje zašto svi pušači nemaju rak.

U svetu se rade različiti testovi i ispitivanja različitih vrsta raka da bi se našao glavni i presudni uzrok ove opake bolesti. Novo istraživanje iz Amerike donosi višegodišnje testiranje hemikalija kao mogućeg uzroka raka.

Naučnici su došli do zaključka da su pojedinačne hemikalije često bezopasne, ali zato mešanje hemikalija može biti uzročnik raka.

U pitanju je inače međunarodno istraživanje u koje su bili uključeni naučnici iz 28 zemalja. Svi su se složili da su do sada ispitivane pojedinačne hemikalije, a ne mešavina, što je veoma bitno, jer smo svakog dana u kontaktu sa različitim hemikalijama.

Pitanja i odgovori

Zbog veoma velike zabrinutosti javnosti povodom ovih podataka, naučnicima su postavljana pitanja o hemikalijama:

– Kolika je verovatnoća za dobijanje raka od hemikalija sa kojima se susrećemo svakog dana?

Procena Svetske zdravstvene organizacije za istraživanje raka iznosi od 7% do 19%. Mi sumnjamo da može biti i više od 19%.

– Da li postoje određene vrste raka koje izazivaju baš hemikalije?

Nažalost, to ne znamo.

– Da li postoji određeni period ili doba u životu kada izloženost hemikalijama može izazvati najviše štete za organizam, na primer, trudnoća kod žena?

Pretpostavlja se da je biološkim promenama organizam izloženiji opasnostima od raka, ali to još uvek nije potvrđeno.

Koje vrste hemikalija su u pitanju, da li su sve veštačke ili ima i prirodnih?

Postoje i prirodne i veštačke hemikalije. Prirodne su u vodi koju koristimo svakog dana, kao arsen, kog ima u nekim podzemnim vodama. Veštačke su ftalati i paraben, kojih ima u proizvodima za ličnu higijenu (sapun,šampon..), plastičnoj ambalaži, ali i u prehrambenim proizvodima i ambalažama za hranu.

– Pošto svakodnevno dolazimo u kontakt sa puno kombinacija hemikalija, kako da znamo koja izaziva rak?

To tek treba istražiti i to će biti veliko i komplikovano istraživanje.

Međutim, postoji istraživanje u kom su ćelije raka izložene u smesi parabena pokazale širenje, dok u individualnim delovima parabena nema napretka bolesti. To je za sada samo mali pokazatelj štetnosti mešavine hemikalija i na tome tek treba raditi.

Da li treba smanjiti izloženost određenim hemikalijama?

Od takvih stvari je skoro nemoguće pobeći. Navodimo primer plastične ambalaže, koja sadrži smesu hemikalija. To znači da ne bi trebalo piti ništa iz plastičnih flaša, pa ni flaširanu vodu, što je skoro nemoguće, jer je plastika prisutna u svim granama prehrambene industrije. Ako neko misli da može bez plastike, onda je preporuka da kupuje tečnost u staklenim flašama (voda, mleko, sokovi…).

Zaključci

Ljudi moraju biti svesni svog okruženja:

1. vazduh koji udišemo

2. voda koju pijemo

3. hrana koju konsumiramo

4. proizvodi koje koristimo u svom domu

Sve ove stvari, čak i u niskim dozama, utiču na zdravlje ljudi. Neke organizacije počinju zagovaranje upotrebe filtrirane umesto flaširane vode, a druge žele proveru sastojaka u proizvodima za ličnu higijenu.

Podsećamo da grejanje hrane i vode u plastičnim posudama nije preporučljivo, misli se na mikrotalasne pećnice, ali i na to da plastiku ne treba grejati toliko da bude vrela, jer onda „najviše ispušta“ razne hemikalije.

Zvanični stavovi država još nisu doneseni jer se ova istraživanja moraju potvrditi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar