Kuga nije iskorenjena – novi slučajevi zaboravljene opake bolesti!

Jedna od najopasnijih zaraznih bolesti koja je u prošlosti zbrisala skoro trećinu tadašnje svetske populacije jeste kuga.

Danas su slučajevi kuge veoma retki i uglavnom se javljaju na mestima koja su zbog nehigijene izvor zaraze za čoveka. Takva mesta su zapuštena ili razrušna od posledice rata kao i velikih zapuštenih deponija ili loše kanalizacije. Takođe, nevakcinacija nosi rizik od kuge, a kada se uzme u obzir i stopa siromaštva, bedan i težak život u mnogim zemljama takozvanog trećeg sveta, onda pojava kuge i nije veliko iznenađenje.

Kugu kod ljudi uzrokuje bakterija „jersinijom pestis“ (Yersinia pestis) koju prenosi buva, sa glodara na čoveka. Kuga se najčešće javlja u obliku upale pluća i čovek sa takvim oblikom kuge može zarazu da širi vazduhom. Za razliku od srednjeg veka, danas se kuga leči brzo i efikasno antibioticima.

Dva slučaja pojave kuge nedavno su zabeležena u Novom Meksiku (Amerika). U pitanju su dve žene, 52 i 62 godine starosti, koje su posle nekoliko dana lečenja puštene kući.

Zvanične zdravstvene institucije navode da pojava kuge nije neuobičajna za zemlje koje su obuhvaćene ratovima, siromaštvom ili u dužem periodu nekom vremenskom nepogodom. Iako se o tome malo ili skoro uopte ne govori, postoji mogućnost pojave kuge i u savremenim zemljama jer prenosioci bolesti poput ptica, životinja, pa i čoveka mogu preneti bolest u druge zemlje.

Treba znati da bez obzira na savremenost medicine i lečenja postoji mogućnost pojave nekih starih smrtonosnih bolesti.

Napomene

Još jednom se pokazalo da bolesti ne možemo izolovati da ostanu „tamo negde“ u drugim zemljama ili na dugim kontinentima jer se savremenim prevoznim sredtvima bolest može „dovesti“ i do najrazvijenijh zemalja.

Vakcinacija protiv mnogih bolesti još uvek je najbolja preventiva tako da nevakcinisanje može da nam „pomogne“ da bolest preko putnika iz „nerazvijenih i egzotičnih“ zemalja inficira nas ili našu decu.

Ratovi i nesređena situacija u mnogim nerazvijenim zemljama dovode do toga da vlast, redovna vakcinacija i zdravstveni sistem ne funkcionišu, što posredno stvara mogućnosti za širenje mnogih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.