U trendu

Kupus je eliksir zdravlja: čisti creva, jača imunitet, ali osobe sa ovakvim oboljenjima bolje da ga izbegavaju

Kupus je pravi eliksir zdravlja. Obiluje vitaminom C, a odličan je izvor vlakana i koristan za regulaciju probave. Bogat je i vitaminima B1, B2 i B6, koji podižu količinu energije u telu, a zbog vitamina K odlična je hrana za mozak.

Kako bi sačuvali sve dragocene sastojke važno je da se kupus kratko kuva ili još bolje jede sirov kao salata. Dugotrajno kuvanje uništava glukozinolate, čija su antikancerogena svojstva dragocena.

I crveni i zeleni kupus su podjednako zdravi, tako da nećete pogrešiti za koju god vrstu da se odlučite, ali nutricionisti savetuju da osobe s određenim oboljenjima budu oprezne u konzumaciji ove zdrave namirnice.

Nutricionistkinja Svetlana Fus je upozorila da se osobama s kamenom u bubregu, pankreatitisom i čirom na želucu ne preporučuje da konzumiraju puno zelenog kupusa, piše Lepaisrećna.

„Kupus sadrži purine koji dovode do stvaranja mokraćne kiseline u organizmu, što pogoršava stanje kod gihta i kamena u bubregu. Ako je potrebno da jedete namirnice bez purina, možete jesti voće, povrće, žitarice i mlečne proizvode. Kupus provocira tegobe pankreatitisa i čira na želucu“, tvrdi ona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.