U trendu

Lajmska bolest – novosti

Lajmska bolest može biti posledica ujeda krpelja. To je bakterijska bolest koja uzrokuje crveni osip, bolove u mišićima i zglobovima, umor i probleme sa koncentracijom. U retkim slučajevima, moguće su i veće zdravstvene komplikacije.

Novosti o lajmskoj bolesti dolaze sa novom studijom iz Holandije u kojoj se navodi da osobama koje duže boluju od lajmske bolesti dosadašnji tretman antibioticima možda neće pomoći.

Iako se navodi da su antibiotici proverena terapija za lajmsku bolest, dugoročna upotreba antibiotika može biti neefikasna i može nositi rizik od neželjenih efekata.

Lečenje lajmske bolesti uglavnom traje od 10 dana do najviše 4 nedelje, ali 20% pacijenta prijavljuje simptome mnogo duže od 4 nedelje, neki čak i trajno.

Primećeno je da se duža terapija antibioticima u tim slučajevima pokazala kao neefikasna, što je dovelo do kontroverznih razmišljanja.

Iako bolest postoji još od pre 40 godina, mnogi lekari smatraju da je hroničnost ove bolesti realna opcija, iako zvanično takva mogućnost ne postoji.

Studija je obuhvatila 280 pacijenata u Evropi sa dijagnozom hronične lajmske bolesti. Pacijenti su podeljeni u tri grupe i svaka grupa je bila pod različitom terapijom.

Rezultati su pokazali da nije bilo jasne razlike u lečenju grupa.

Neki raniji podaci pokazivali su i simptome lajmske bolesti kod osoba koje nikad nisu imali ovu bolest. Takođe, neki podaci su se poklapali i sa ranijim studijama iz SAD gde je duža terapija antibioticima bila od koristi osobama sa hroničnom lajmskom bolešću.

Pokazatelji su da lajmsku bolest nije baš najmudrije tretirati odmah antibioticima, bar dok se svi simptomi ne utvrde.

Smatra se da kasno otkrivanje bolesti ima posledice – infekciju – jer u ranoj fazi bolest nije lečena antibioticima.

Na kraju se predlaže da u slučajevima lajmske bolesti lekari moraju precizno utvrditi trenutno stanje pacijenta, odrediti dijagnozu i na osnovu te dijagnoze terapiju, tokom koje treba pratiti stanje pacijenta.

Podsećamo da krpelje ne treba vaditi na silu, već alkoholom ili hidrogenom nakvasiti mesto. Ako krpelj izađe ili ispadne bez problema, pratite mesto ujeda. Ukoliko se pojavi crvenilo, obavezno posetite lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.