U trendu

Larva terapija za rane

Larve mogu da pomognu prilikom zarastanja rana – zvuči srednjovekovno, ali prema izveštaju francuskih istraživača, to saznanje može da predstavlja deo savremene medicine.
Larve se koriste za lečenja rana već hiljadama godina, ali je njihova upotreba potisnuta s pojavom antibiotika. Međutim, izgleda da će larve ponovo postati popularan način lečenja, s obzirom na alarmantni porast infekcija otpornih na antibiotike. Larve mogu smanjiti rizik od infekcije jer luče supstance koje se suprotstavljaju infekcijama.
U novom istraživanju u kome je učestvovalo 119 osoba, terapija larvama pokazala je bolje rezultate kod zarastanja rana u odnosu na konvencionalne metode, ali samo u toku prve nedelje. Nakon dve nedelje, nije bilo značajne razlike između dve navedene terapije.
Neki praktikuju da larve postavljaju direktno na ranu, jer na taj način one uklaljaju mrtvo tkivo. Međutim, u ovom istraživanju je oko 80 larvi bilo smešteno u oblogu koja je postavljana preko rane, i to dva puta nedeljno u trajanju od dve nedelje.
Francuski istraživači napominju da nije bilo gadljivih učesnika istraživanja i da su svi bili voljni da probaju terapiju sa larvama.
Oni dodaju da se larve u medicinske svrhe koriste od davnina, a posebno u ratnim uslovima. Pored toga, istraživači smatraju da se larve u skorijoj budućnosti mogu koristiti kod veoma teških medicinskih operacija ili kada su pacijenti u veoma teškom zdravstvenom stanju pa ne mogu da prođu anesteziju.
Upotreba larvi
U nekim zemljama poput Sjedinjenih Država, larve se već koriste u medicinske svrhe, ali uglavnom za lečenje čireva kod dijabetičara.
Stručnjaci smatraju da se larve pored toga mogu koristiti i za lečenje postoperativnih rana koje sporo zarastaju i mogu da se inficiraju. Napominju ipak da su ovakve rane veoma ozbiljne i da lekar mora biti siguran da terapija larvama predstavlja odgovarajući tretman.
Na kraju, zaključak je da su larve veoma efikasne, jeftine i bezbedne u odnosu na alternativne terapije ako ih izvode stručne osobe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar