U trendu

Lažni lekovi protiv ebole

Od izbijanja epidemije ebole u zapadnoj Africi, broj žrtava je već prešao 1.000. Američka agencija za hranu i lekove upozorava da su se u prodaji putem interneta pojavili sumnjivi lekovi i preparati za koje se tvrdi da pomažu u lečenju ove smrtonosne bolesti ili sprečavanju infekcije.

Od početka epidemije ebole u zapadnoj Africi, američki zvaničnici su primila veliki broj žalbi potrošača na lažne proizvode, navodi se u nedavnom saopštenju Američke agencije za hranu i lekove. Zdravstveni radnici upozoravaju: „Ne postoje odobrene vakcine, lekovi ni preparati za lečenje ebole dostupni na tržištu i za kupovinu preko interneta.“ Pojedinci koji promovišu neodobrene i lažne proizvode moraće da preduzmu hitnu akciju i da isprave ili uklone svoje tvrdnje u vezi sa proizvodima ili će se suočiti sa merama FDA.

Zvaničnici upozoravaju da je protivzakonito i da kreatori raznih dijetetskih suplemenata tvrde da njihovi proizvodi sprečavaju inficiranje ebolom ili da je čak leče.

Razvijaju se neke eksperimentalne vakcine protiv ebole, ali su još uvek u početnoj fazi, nisu prošle detaljno testiranje za bezbednu upotrebu niti je dokazana njihova efikasnost. Dva pacijenta u Americi obolela od ebole polako se oporavljaju nakon prijema doze jednog eksperimentalnog leka. Ovaj lek je do sada proizveden u veoma malim količinama i pre nego što je dat pacijentima, testiran je na obolelim životinjama.

Stručnjaci naglašavaju da, prema podacima američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti i evropskih zvaničnika, ebola ne predstavlja značajnu opasnost za Ameriku i evropske zemlje.

Virus ebole ne prenosi se vodom, hranom niti kroz vazduh. Ebola se širi samo direktnim kontaktom sa telesnim tečnostima zaražene osobe, ili preko igle i drugih predmeta kontaminiranih virusom. Trenutno se ebola širi Afrikom, a u Evropi i Americi pojavili su se oboleli koji su neposredno došli iz epidemijom pogođenih delova Afrike.

Napomena

Moguće je da će se i na našem sivom tržištu pojaviti ili čak reklamirati lekovi ili preparati koji navodno sprečavaju ili leče ebolu. Podsećamo čitaoce da ne nasedaju, jer ni u Evropi ni kod nas još nema odobrenog leka ni preparata protiv ebole.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar