Kako najefikasnije lečiti hemoroide?

Lečenje hemoroida pomoću različitih masti, tableta, mikroklistira, tinktura, neinvazivnih metoda, ali i hirurških operacija – od krajnje je važnosti, pošto vam u protivnom oni neće dati da normalno živite. No, ovu je bolest mnogo bolje preduprediti nego lečiti, tako da ćemo vam sada navesti neka od osnovnih pravila koje je neophodno imati u vidu kako bi se izbegli problemi sa hemoroidima.

Važno!!! Preporuke ovde navedene neophodno je da znaju i ljudi koji imaju probleme sa hemoroidima, pošto oni predstavljaju neodvojivi deo kako konzervativnog, tako i bilo kog drugog metoda lečenja ovog oboljenja.

Ukoliko po prirodi posla mnogo sedite, potrebno je da barem jednom na čas napravite petominutni/desetominutni prekid, kako biste malo prohodali ili se na drugi način malo fizički rekreirali. Tapaciranu stolicu bilo bi bolje zameniti nekom sa tvrdom podlogom. Profesionalnim vozačima ne preporučuje se da za volanom provedu više od tri časa odjednom. U putu treba praviti prekide za vreme kojih je poželjno aktivno se kretati.

Neophodno je redovno vežbati mišiće trbuha, kako bi se poboljšao krvotok u karličnoj oblasti. Sa druge strane, ne preporučuje se preterano naprezanje mišića u toj oblasti. Stoga ne treba raditi naporne vežbe snage, a ne preporučuju se ni vožnja bicikla, niti jahanje.

Kada je ishrana u pitanju, treba se pridržavati takvog izbora koji neće izazvati ni poremećaje rada crevnog trakta, ni zatvor. To znači da je neophodno jesti manje testa i mlečnih proizvoda (izuzev kiselomlečnih), a jesti više povrća i obavezno obogatiti ishranu redovnim uzimanjem mekinja. Veoma je dobro jesti i kefir, a mineralna voda može povoljno uticati na podsticanje crevne peristaltike.

Veoma je bitno posle svake defekacije umiti perianalnu oblast prohladnom vodom. Imajući u vidu da je, pri normalnom radu gastrointestinalnog trakta, uobičajeno vreme za svakodnevnu stolicu jutro, ovo ne bi trebalo da predstavlja problem. Čak se navode i slučajevi stanovnika određenih seoskih oblasti u srednjoj Aziji među kojima ne postoje zabeleženi slučajevi pojave hemoroida, a smatra se da je razlog to što su oni od detinjstva naučeni odgovarajućoj i temeljnoj higijenskoj proceduri.

Na kraju, dajemo i kratak pregled preventivno-profilaktičkih mera za predupređivanje pojave ili pogoršavanja stanja hemoroida:

  • blagovremeno lečenje zatvora i proliva, normalizacija aktivnosti sistema organa za varenje, uredna i pravilna ishrana;
  • ograničenje ili potpuni prestanak upotrebe alkoholnih napitaka, pikantne, jako začinjene ili soljene hrane;
  • neophodna je veoma stroga higijena i temeljno ispiranje analne oblasti posle svake defekacije – ukoliko je neophodno, može se prestati sa upotrebom toaletnog papira i preći na isključivu upotrebu prohladne vode i sapuna;
  • osobama sa početnim znacima hemoroida neophodno je teške fizičke napore zameniti lakšim vidovima rada;
  • ženama u drugom stanju se, u cilju smanjenja zastoja krvi u venama u karličnom predelu, preporučuje svakodnevna gimnastika, šetnje, racionalna ishrana sa većim količinama hrane koja pogoduje varenju i stolici, a zabranjuje se nošenje zategnutih i krutih pojaseva i kaiševa;
  • lica koja vode pretežno sedeći način života, trebalo bi da se bave gimnastikom, plivanjem i da dosta šetaju.

Srodni članci:

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.