U trendu

Ledena stopala koja nikako ne možete da zagrejete: To može da bude znak ozbiljne bolesti

Mnoge osobe imaju problema s hladnim stopalima i najčešće je to bezazleno, ali medicinski stručnjaci navode da kod nekih ljudi to može ukazivati na određeni zdravstveni problem.

Jedan od najčešćih uzroka hladnih stopala jesu niske temperature. Kada boravite u hladnom, krvni sudovi na stopalima se sužavaju kako bi se sprečio gubitak telesne toplote, a to može da uzrokuje hladna stopala. Ponekad stres i anksioznost takođe mogu da uzrokuju hladna stopala. Jedan od čestih uzroka hladnih stopala jeste i slaba cirkulacija.

Anemija, dijabetes, hipotireoza i nervni poremećaji neki su od drugih uzroka hladnih stopala i stoga bi trebalo da se posavetujete sa lekarom kako biste otkrili šta je tačno uzrok vaših hladnih stopala. Ako nemate nikakvih zdravstvenih problema, a stopala su vam i dalje hladna, evo kako možete rešiti taj problem.

Krećite se

Ponekad su hladne noge samo posledica sedilačkog načina života, što može ometati pravilnu cirkulaciju krvi donjih ekstremiteta, zbog čega su vam stopala onda hladna.

Sve što treba da uradite u tom slučaju je da se više krećete. Većinu vremena provodite na nogama, a ne na kauču. Redovno vežbanje je odlična ideja.

Zaštitite stopala

Izlaganje nogu niskim temperaturama može da rezultira hladnim stopalima i stoga bi trebalo stopala da zaštitite. Nosite čarape, po mogućnosti neke deblje, čak i kad ste u zatvorenom prostoru. Nošenje čarapa efikasan je način da sprečite gubitak preko potrebne telesne toplote kroz stopala.

Topla flaša ili termofor

Kada vam stopala postanu hladna, uzmite flašu i napunite je toplom vodom. Umotajte je u manji peškir i spustite je na pod, a potom stopala naslonite na flašu. Na isti način može pomoći i termofor ili električno jastuče ili ćebe.

Masaža

U maloj posudi za mikrotalasnoj pećnici zagrejte maslinovo ulje nekoliko sekundi. Ulje nemojte previše zagrevati kako ne biste dobili opekotine. Toplo maslinovo ulje umasirajte u stopala, savetuje Healthy builders. Kada stopala upiju dovoljno ulja, obucite pamučne čarape kako biste dodatno ugrejali stopala, piše Novi.ba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar