Lek protiv polenske groznice

Uoči proleća i sezone alergija, Agencija za lekove i hranu SAD (FDA) odobrila je novi lek za lečenje polenske groznice izazvane određenim vrstama polena. Lek je u obliku pilula koje se stavljaju pod jezik.

“Oralair“ je prvi antialergenski ekstrakt u obliku pilule koja se stavlja pod jezik odobren u Sjedinjenim Državama. Inicijalna doza uzima se u lekarskoj ordinaciji, tako da se mogu pratiti sve eventualno štetne reakcije pacijenta. Ostale doze se posle toga uzimaju kod kuće.

„Iako do sada nisu postojali lekovi za alergije na polen trave, alergijom se može upravljati putem terapije i izbegavanjem izloženosti polenu“, izjavila je dr Karen Midtun, jedan od direktora agencije FDA, i dodala: „Odobrenje za lek oralair pruža alternativu lečenju pojedinih vrsta alergije.“

Pacijenti počinju sa uzimanjem jedne tablete dnevno tokom četiri meseca pre početka sezone polena i nastavljaju, uzimajući lek za vreme trajanja sezone.

Lek sadrži kombinaciju liofiliziranih izvoda iz polena trave i nekoliko biljaka koje najčešće izazivaju alergiju.

Tableta je testirana u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama na oko 2.500 ljudi. Lek je uticao na pad od 16 do 30 procenata u simptomima alergije i potrebama za antialergijskim lekovima.

Najčešći prijavljeni neželjeni efekti pacijenata koji su koristili tablete: svrab ušiju, usta i jezika, oticanje usta i iritacija grla. Oralair će imati specijalno upozorenje na etiketi o mogućnostima teških alergijskih reakcija.

Prema podacima FDA, preko 30 miliona Amerikanaca pati od alergijskog rinitisa, često izazvanog osetljivošću na polen trave. Simptomi uključuju svrab očiju, suzne oči, kijanje i zapušen nos.

Napomena

Lek oralair proizvodi se u Francuskoj i njegova upotreba je već odobrena u mnogim zemljama Evropske unije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.