U trendu

Lek truvada – prevencija HIV-a

Ovih dana stručnjaci odlučuju da li da se dozvoli distribucija leka koji se zove truvada, kako bi se sprečilo širenje HIV infekcija kod visoko rizičnih ali zdravih osoba.
Od 2004. godine ovaj lek je odobren za lečenje osoba koje su zaražene HIV-om, virusom koji izaziva sidu.
Kao visoko rizične, navode se sledeće grupe osoba:

  • homoseksualci
  • nezaraženi partneri HIV pozitivnih osoba
  • ostale osobe koje su izložene riziku putem seksualnih aktivnosti

AIDS aktivisti i lekari oštro su podeljeni u stavovima o tome šta će ovo odobrenje značiti za zdrave osobe. Neka istraživanja su pokazala da lek smanjuje rizik od infekcije za 75%, dok kritičari ove odluke smatraju da će se tako poslati pogrešna poruka, što može dovesti do pada upotrebe kondoma.
Više o leku
Truvada sadrži dva leka koji se kombinuju u jednu pilulu. Za lečenje HIV-a, truvada se koristi u kombinaciji sa drugim lekovima.
Ovaj lek deluje tako što pomaže blokiranje hemikalija u telu koje su potrebne da bi se virus HIV-a razmnožio.
Timu stručnjaka koji bi trebalo da odluči da li se ovaj lek može koristiti kao prevencija za HIV, predstavljeni su sledeći nalazi:

  • U istraživanju koje je obuhvatilo skoro 2.500 visoko rizičnih HIV negativnih homoseksualaca, rizik od dobijanja HIV-a smanjen je za 44% kod onih koji su uzimali lek truvada u odnosu na one koji su dobili placebo.
  • Među muškarcima u drugom istraživanju koji su uzimali ovaj lek u najmanje 90% od preporučenog vremenskog perioda, smanjen je rizik od dobijanja HIV-a do 73% u poređenju sa onima koji su uzeli placebo.
  • U istraživanju koje je obuhvatilo 4.747 bračnih parova u kojima je jedan parter bio HIV pozitivan, oni koji su svakodnevno uzimali pilulu imali su 75% manji rizik od infekcije u poređenju sa placebo grupom.

Međutim, istraživanje sprovedeno nad ženama prekinuto je u aprilu 2011. godine. Nakon pregleda više od 2.000 žena, nije pronađena efikasna dnevna doza koja bi sprečila infekciju kod HIV negativnih žena.
Neželjeni efekti ovog leka uključuju proliv, mučninu, zamor i vrtoglavicu na početku uzimanja. Među ozbiljnijim problemima koji su zabeleženi jesu nagomilavanje mlečne kiseline, kao i uvećanje jetre, što može biti smrtonosno.
Mišljenje stručnjaka
Organizacija "AIDS Junajted" podržava upotrebu leka truvada za prevenciju HIV-a. Smatra da je iz kliničkih podataka i brojnih ispitivanja prilično jasno da truvada pruža zaštitni efekat.
Sa druge strane, AIDS zdravstvena fondacija smatra da odobravanje ovog leka nije produktivno i da može imati suprotan efekat. Oni su zabrinuti da će se ljudi osećati zaštićeno, pa neće koristiti kondome, zbog čega će se stopa infekcije zapravo povećati.
Ograničena upotreba truvade
Rodni Rajt, direktor HIV programa na odeljenju za ginekologiju i akušerstvo Montefiore medicinskog centra u Njujorku, smatra da je ograničena upotreba leka možda najbolje rešenje.
"Nisam za široko rasprostranjenu upotrebu ovog leka jer sam zabrinut zbog mogućeg nepridržavanja uputstva o korišćenju. Videli smo da lek ne deluje ako se ne uzima svakodnevno", kaže on.
Rajt dodaje da bi ovaj lek mogli da koriste oni HIV negativni partneri koji žele da ostanu u drugom stanju. To bi moglo da im pomogne da imaju sigurnu trudnoću, kao i da se infekcija ne prenese na bebu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar