U trendu

Lek za vid

Statini su lekovi koji dovode do snižavanja nivoa holesterola u krvi, ali novo istraživanje pokazuje da statini mogu poboljšati i jasnoću vida. Preliminarni podaci pokazali su obećavajuće rezultate u staračkoj makularnoj degeneraciji.

Makularna degeneracija vodeći je uzrok gubitka vida i slepila kod osoba starih preko 65 godina. Ova bolest utiče na mali prostor u zadnjem delu oka (makula) koji daje jasniju sliku. To je bezbolno stanje koje progresivno utiče na vid i otežava svakodnevne aktivnosti poput čitanja i gledanja televizije.

Studija je otkrila da intenzivne doze statina mogu sprečiti navedeno progresivno stanje, kao i oštećenje vida i slepilo kod pacijenata sa makularnom degeneracijom.

Pre tretmana statinima, skeniranjem pacijenata primećena je višestruka prisutnost masnoće i lipida u zadnjem delu oka. Posle godinu dana tretmana statinima, skeniranje je pokazalo potpuni gubitak lipida i masnih naslaga.

Studija je obuhvatila i 23 pacijenata sa makularnom degeneracijom koji su imali neke masne naslage u spoljnem delu mrežnjače. Svi pacijenti su dobili po 80 mg atorvastatina. Od 23 osobe, kod 10 je primećeno da masne naslage nestaju i imali su blago poboljšanje u jasnoći vida.

Istraživači kažu da je lečenje obećavajuće jer su dosadašnje terapije uglavnom bile neefikasne i bolest je obično napredovala uprkos terapiji.

Ova studija je mala, pa se očekuju dalja klinička ispitivanja sa većim brojem pacijenata da bi se potvrdili preliminarni rezultati. Takođe se naglašava neophodnost utvrđivanja sigurnosti i efikasnosti ovog tretmana jer je u pitanju veoma osetljiv organ.

Na kraju, studija navodi da ostaje nada da će ovo kliničko ispitivanje biti osnov za efikasno lečenje više miliona ljudi koji trenutno pate od staračke makularne degeneracije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)