U trendu

Lekovi protiv bolova i zavisnost

Prema novom istraživanju, svaka treća osoba iz Velike Britanije koja uzima lekove protiv bolova, zabrinuta je povodom zavisnosti od tih lekova i upravljanja svojim svakodnevnim životnim aktivnostima.
Rezultati su zasnovani na intervjuima jedne neprofitne zdravstvene organizacije u kojima je učestvovalo 1.659 osoba koje su uzimale lekove protiv bolova u protekloj godini. Tablete uzete u obzir podrazumevaju one koje možete kupiti u apoteci, kao što je aspirin, paracetamol i ibuprofen, kao i one jače koje se izdaju na recept, poput kodeina i tramadola.
Istraživači veruju da se lekovi protiv bolova često vide kao laka ili ekonomičnija terapija umesto lečenja osnovnih zdravstvenih problema.
Pogrešan lek
Učesnici istraživanja trebalo je da prijave bol ili povrede u poslednjih 12 meseci, uključujući bol u predelu kičmenog stuba, bol mišića i skeleta, bol kolena, stopala, lakta i bol u zglobovima, povrede glave i migrene.
Prema istraživanju, četvrtina ispitanika (26%) izjavila je da su uzimali lekove protiv bolova pet ili više godina, a svaki sedmi je priznao da je prekoračio preporučenu dnevnu dozu lekova.
Istraživanje je takođe otkrilo da više od trećine (36%) osoba koje koriste lekove protiv bolova uzimaju jake lekove koji mogu izazvati zavisnost, a dostupni su samo uz recept. Manja grupa (7%) koristi čak i snažnije lekove, uključujući morfijum i petidin.
Stručnjaci kažu da pacijenti treba da budu svesni neželjenih efekata uzimanja lekova protiv bolova, kao što su mučnina, problemi sa želucem, čir ili krvarenje, zatvor, pospanost ili ozbiljni zdravstveni problemi kao što su bolesti jetre, bubrega i srca.
Konsultant kičmene hirurgije u bolnici Nufild Tis, Manoj Krišna, navodi u saopštenju za štampu: „Nedostatak znanja ili strah od lečenja, može da dovede pacijente do dugoročne upotrebe lekova protiv bolova, i to često bez jasne dijagnoze specijaliste. Na taj način pacijenti mogu da postanu depresivni, izgube posao i često postanu zavisni od lekova. Stalno imam pacijente koji se bore sa zavisnošću od nekih lekova nakon što je njihov zdravstveni problem uspešno izlečen.“
Alternativa
Studija otkriva da skoro dve od pet osoba (37%) smatra da su im lekovi protiv bolova neophodni kako bi mogli da nastave da rade. „Sa napretkom u medicini, važno je da pacijenti istražuju sve dostupne opcije kao što su hirurgija, fizikalna terapija ili efektivniji program vežbanja. U 21. veku u zemlji sa odličnom zdravstvenom uslugom, naši pacijenti zaslužuju bolju ponudu“, kaže Krišna.
Leoni Doson, profesionalni savetnik Društva fizioterapeuta, kaže: „Brz pristup uslugama kao što je fizioterapija, važan je u sprečavanju mnogih kratkoročnih problema da postanu dugoročni. Ovo može smanjiti svakodnevan bol koji tera ljude da uzimaju navedene lekove.“
"Takođe je važno da ljudi sa dugoročnim problemima imaju pristup fizioterapeutima i drugim zdravstvenim profesionalcima koji mogu odrediti terapiju koja će im omogućiti da budu aktivni i samostalni u radu i životu, bez nepotrebnih lekova“, dodaje Doson.
Od osoba koje su uspele da pronađu rešenje za svoj bol, svaki peti (19%) je koristio fizioterapiju, dok je 7% njih imalo operaciju. Manje od petine (17%) je izjavilo da su njihov bol ili povreda izlečeni tokom vremena.
Istraživanje je takođe zabeležilo i značajne regionalne varijacije. Na primer, severni deo Velike Britanije imao je najveći broj osoba (43%) koje su uzimale jače lekove protiv bolova, a skoro četvrtina (24%) je priznala da je uzimala više od preporučene bezbedne doze. Sa druge strane, stanovnici Londona najčešće su bili zabrinuti u vezi sa zavisnošću od lekova, a najviše njih (44%) je uzimalo neke od ovih lekova kako bi mogli da obavljaju poslovne i druge svakodnevne aktivnosti.
Napomena
Verovatno kod nekih pacijenata lekovi protiv bolova deluju i kao placebo efekat pa je sa jedne strane „sve što pomaže – dobro“, ali sa druge strane, preterivanje nikad nije poželjno i može stvarno dovesti do štetnih nuspojava pa i do zavisnosti od lekova. Zato prilikom upotrebe lekova treba uvek konsultovati lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.