U trendu

Lekovi za sniženje prolaktina

Primena leka koji može smanjiti nivo prolaktina u krvi zavisi od uzroka povećanja ovog hormona koji luče ćelije hipofize.

Prolaktin je zapravo hormon hipofize, male žlezde teške do 1 gram koja je smeštena na dnu mozga, u tzv. turskom sedlu. Svojim hormonima utiče na mnoge žlezde u organizmu, pa se može smatrati „dirigentom u orkestru koji čine žlezde koje luče hormone“. To su pre svega nadbubrežne žlezde, jajnici, testisi, štitasta žlezda, mlečne žlezde, ali se uticaj ogleda i na koštano-zblobni sistem, preko hormona rasta, zahvaljući kome dostižemo odgovarajuću visinu.

Prolaktin je hormon odgovoran za lučenje mleka iz dojki i njegova koncentracija u krvi zavisi od mnogobrojnih faktora, među kojima su: uticaj lekova, stresne situacije, fiziološka stanja (san, vrsta hrane), funkcija jajnika, ili je koncentracija povećana zbog postojanja tumora hipofize. Ukoliko postoji visoka koncentracija, najčešće preko 1500, javljaju se simptomi i znaci koje žena prepozna po tome što nema redovne menstrualne cikluse ili su oni potpuno odsutni i spontano se javlja mleko iz bradavica dojki, a da to nije povezano sa porođajem, odnosno dojenjem.

Kada postoji tumor hipofize, uz navedeno se javljaju i glavobolje, koje ne prolaze od sredstava protiv bolova. Kod muškaraca je jedini simptom povećane koncentracije prolaktina impotencija.

Lekovi koji se daju za smanjenje koncentracije prolaktina pripadaju grupi lekova koji pojačavaju lučenje hormona koji se normalno nalazi u mozgu, a zove se dopamin. Najčešće se iz ove grupe upotrebljavaju: bromokriptin, kabergolin i kuinagolid. Sva tri leka su u vidu tableta i doziranje je individualno.

Najčešći neželjeni efekti sva tri leka, ali različitog intenziteta, jesu: muka, povraćanje, glavobolje, vrtoglavice i osećaj umora. Vrtoglavice se javljaju zbog toga što lekovi smanjuju krvni pritisak. Svi neželjeni efekti su veoma različitog intenziteta i ne postoji univerzalna preporuka, već samo individualna. Posebna grupa lekova u vidu injekcija daje se za smanjenje veličine tumora, ali ne mogu biti trajna terapija, već samo privremena, i njihova primena je predviđena za bolničke uslove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar