U trendu

Ležanje i rane

Pojava rana usled dužeg perioda provedenog u krevetu ili usled prevelikog pritiska, kod starijih osoba ili onih koje su vezane za krevet – može biti jako neprijatno i krajnje mučno iskustvo.
Rane ove vrste izazivaju izuzetno intenzivan bol i u većini slučajeva moraju proći meseci i meseci pre nego se izleče nekom od preporučenih terapija. Još nešto što uvek treba imati na umu jeste da ukoliko se ne leče adekvatno, ove rane mogu biti i pogubne po osobu koja dugo leži. Stoga je od krajnjeg značaja da svi članovi porodice budu deo terapije lečenja i pomognu svom ukućaninu što je više moguće da što pre ozdravi i reši se ovog neprijatnog stanja.
Kako najbolje sprečiti pojavu ovih rana?
Treba biti u pokretu koliko je god to moguće i koliko mogućnosti i trenutno stanje to dozvoljavaju – idealno je pomerati osobu koja pati od ovih rana na svakih petnaestak minuta, kako bi se uklonio pritisak koji je uvek prisutan. Ukoliko to nije moguće (primera radi ukoliko je reč o nepokretnom ukućaninu), poželjno je da se osoba pomera barem na svaka dva sata. Sredinu treba učiniti što udobnijom, obezbediti osobi koja leži poseban dušek, jastuke za sedenje ispunjene prilagodljivom penom ili posebno dizajniranu stolicu ili fotelju.
Druga jako bitna stvar koju ne treba nikako zapostaviti jeste dezinfikovanje rane ili rana, ukoliko ih je više, i to slanim rastvorom. Nakon toga tu istu ranu treba adekvatno previti providnim zavojem koji dobro prijanja na ranu. Ovakvu "oblogu" treba ostaviti da odstoji nekoliko dana pre nego što je zamenite novom. Ukoliko se obloga previše često menja, može doći do usporavanja i negativnog uticaja na prirodne faktore razvoja tela i povezivanja još uvek "sirovog" tkiva.
Odražavanje opšteg zdravlje i zdrava ishrana izuzetno su bitni faktori – neuhranjenost je jedna od veoma čestih, ako ne i najčešćih posledica kod osoba koje pate od pomenute vrste rana. Neuhranjenost, naime, doprinosi oštećenjima na koži i njenom brzom pucanju. Kako bi se pospešio i ubrzao proces lečenja, osoba u pitanju trebalo bi da na dnevnoj bazi unosi što je više moguće proteina, dodatke na bazi vitamina C barem dva puta dnevno i pije 8 čaša vode u toku dana kako bi se sprečilo moguće dehidriranje. Opšte je dokazano da osobe koje se adekvatno hrane ne samo da ozdrave brže već i znatno smanjuju šanse za ponovnu pojavu ove vrste rana.
Važno je smanjiti znojenje dela na kom se leži i higijenom sprečiti eventualne infekcije i pojavu gnoja, jer to samo pogoršava situaciju, otežava i usporava izlečenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar