U trendu

Ljudi stavljaju beli luk u nos, nisu ni svesni koliko to može da bude opasno

Na društvenim mrežama se pojavio čudan trik. Rozalin Ketrin na TikToku je ranije ove nedelje objavila snimak na kom u nozdrve stavlja sirovi beli luk. Tvrdi da to pomaže kod začepljenja nosa i drugih problema povezanih sa sinusima.

Njen video je u samo pet dana pregledan 4.3 miliona puta, što je dovelo do zabrinutosti stručnjaka.

@rozalinekatherine

i’m shook lol #tiktoktaughtme #thankyoutiktok #tiktokhacks

♬ Coffee Music – Cafe Music BGM channel

Ketrin je u nozdrve stavila po jedan češanj belog luka i ostavila ih 10 do 15 minuta. Nakon što je izvadila beli luk, njen nos je procurio.

„Deluje! Ovo zaista deluje“, napisala je Ketrin.

Međutim, korisnica @daniaudas u komentarima je priznala da je iz očaja isprobala trik, ali nije delovao.

„Sve što se dogodilo je bio izuzetno neprijatan osećaj peckanja“, kaže.

Koncept korištenja belog luka kao dekongestiva nije nov. Glumica Bizi Filips bila je u centru pažnje 2018. godine kad je u nos špricala destilovanu vodu od belog luka. I za nju je to bilo neprijatno iskustvo.

„Oči su mi strašno suzile“, rekla je nakon što je dokumentovala pokušaj.

Brojne veb stranice za zdravlje i wellness hvale zdravstvene prednosti belog luka, posebno kad su u pitanju sinusni i nazalni problemi. Na primer, postoje članci koji savetuju da u ključalu vodu stavite beli luk pa udahnete paru, dok drugi predlažu jedenje sirovog belog luka kao metodu borbe protiv gripa i prehlade.

Zdravstveni stručnjaci nikako ne savetuju praktikovanje ovih metoda.

„Ako stavljate oljuštene češnjeve sirovog belog luka u nos, telo će početi da reaguje na hemikalije u povrću i uzrokovati kontaktni dermatitis u nosu“, rekao je za časopis Shape otorinolaringolog Nil Batačarja.

Upravo kontaktni dermatitis objašnjava neprijatan osećaj peckanja koji su prijavili neki koji su isprobali ideju. Druga zastrašujuća mogućnost bi beli luk mogao da se zaglavi u nozdrvi.

„Neki prijavljuju pozitivne ishode, ali to je lažni efekat izazvan iritacijom. Možda mislite da se nešto pokrenulo, ali samo ste reagovali na jedinjenja u belom luku“, dodaje lekar.

Umesto toga, dr. Batačarja savetuje lečenje kapima za nos, u dogovoru s lekarom, a beli luk ostavite tamo gde mu je i mesto – u kuhinji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.