Ma kakva ebola: ovo je NAJSMRTONOSNIJI virus na svetu! (video, foto)

Naučnici upozoravaju…

Po danu se neke od najopasnijih životinja skrivaju u crnim dubinama pećina i jama. Kada padne mrak, maleni slepi miševi izleću napolje, u rojevima.

Čuje se samo jezivi lepet njihovih krila…

Nosioci su, ako niste znali, smrtonosnog marburg virusa, klice bolesti koja je jeziva i tajanstvena kao i njena prva rođaka – ebola.

Obe imaju iste simptome pa ih je teško razlikovati. Čak devet od deset zaraženih marburgom umire za 7 dana. Šta se telu događa u međuvremenu, i zašto, malo je jasno. Nejasno je takođe gde šišmiši idu svake noći, kako pokupe bolest, kako je šire i zašto na njih ne utiče, piše Express.hr.

Nekolicina američkih naučnika odlučila je da istraži situaciju na terenu u nadi da će im to pomoći za lekove (i načine širenja) marburga ali i ebole – obe hemoragijske groznice.

– Želimo da znamo gde slepi miševi idu svake večeri. Gde se hrane, gde se zadržavaju – kaže 52-godišnji Džonatan Tauner (Jonathan Towner) koji je na čelu ekipe koja se specijalizira za istraživanje kako se šire smrtonosni virusi.

Ovo može biti totalni fijasko – kaže Tauner koji s kolegom Brajanom Amanom ulazi u pećine gde obitava do 50.000 šišmiša. Pre no što ih vidite, kaže Tauner, osetite miris amonijaka i pod nogama njihov izmet. Šišmiši su kao rezervoari za virus, ne škodi šišmišu, ali se virus nalazi u njihovom urinu, izmetu i slini.

Nakon 40 godina i preko 12 epidemija ebole u centralnoj Africi, i dalje se ne zna koja je životinja nosilac virusa, a još manje kako se čovek zarazi.

(Avaz.ba/Express.hr)

1 komentar
  1. batamrca

    zivotinja prenosilac je covek a prenosi vakcinacijom kojekakvi doktori bez granica i namerno ko i sve bolesti pogotovo one u africi

Napišite komentar