najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Male boginje i vakcina

Prema novoj studiji koja nam stiže iz SAD, epidemija malih boginja koja je prošle godine počela u kalifornijskom “Diznilendu” promenila je izgleda svest roditelja o vakcinaciji. Primećeno je da informisani roditelji imaju mnogo veće poverenje u vakcine od roditelja koji nisu bili zainteresovani, ili su bili pogrešno obavešteni o vakcini sve do pojave epidemije.

Pomak nabolje jeste primećen, ali se ispostavilo da je samo jedna četvrtina roditelja dobro informisana, tačnije, samo je oko polovine bilo svesno da je došlo do epidemije.

Epidemija malih boginja očekivano se proširila na druge delove Amerike, kao i na Meksiko i Kanadu.

Studija navodi da je medijsko praćenje epidemije pomoglo, ali da to ipak nije dovoljno. Sugeriše se potreba edukacije roditelja na razne načine, i putem društvenih mreža.

Američke zdravstvene institucije preporučuju vakcinaciju za više od 10 bolesti, uključujući i male boginje, zauške, veliki kašalj, dečiju paralizu i tetanus.

Međutim, u poslednjoj deceniji primećeno je da su neki roditelji odlagali ili preskakali vakcinaciju svoje dece.

Problem takvog stanja datira iz 1998. godine, kada je u jednoj studiji objavljena povezanost vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubeola (MMR) sa autizmom dece. Studija je kasnije povučena jer je bila zasnovana na lažnim podacima, a doktor Andrejev Vakefield iz Velike Britanije, koji je vodio istraživanje, izgubio je medicinsku dozvolu.

Ipak, problem je ostao, pa je stav o nevakcinaciji prisutan i danas – jedna trećina roditelja i dalje misli da postoje šanse da vakcina MMR uzrokuje autizam.

Ova studija je uporedila rezultate dva istraživanja, jedno iz novembra 2014. godine, pre izbijanja epidemije malih boginja, i drugo, rađeno u proleće 2015. godine. U oba istraživanja učestvovalo je po 1000 roditelja.

Rezultati su pokazali, kao što je i bilo očekivano, da će drugo istraživanje dati veće ocene poverenja u vakcine u odnosu na prvo istraživanje. Na skali od 1 do 10, drugo istraživanje je dobilo je ocenu 8, a prvo ocenu 7. Drugo istraživanje je takođe više podržavalo i zakone o obavezi vakcinacije predškolske dece.

Istraživači se slažu da u slučajevima epidemije – naglašavanje o prednostima vakcine samo po sebi nije dovoljno.

Lekari su ti koji prvi moraju informisati i upozoriti roditelje na važnost vakcine za dete, kao i na značaj sticanja poverenja u vakcine.

Istraživanje je utvrdilo da su upravo roditelji koji obraćaju najviše pažnje i koji plaćaju najviše za vakcine – skeptici.

Prema nalazima oba istraživanja, oko 4 % roditelja je potpuno preskočilo vakcinaciju dece. Tri četvrtine je redovno vakcinisalo decu, a ostali su rekli da su njihova deca primila samo neke, ne sve potrebne vakcine.

Na kraju studija navodi ohrabrujući podatak da ogromna većina roditelja podržava vakcinaciju, a samim tim, misli na budućnost svoje dece.

Nadamo se da će i kod nas ponovo doći do većeg poverenja u vakcinaciju i da nam nije potrebna epidemija da bismo videli da treba redovno vakcinisati decu.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike