U trendu

Male boginje u Srbiji i Evropi: kakve su prognoze?

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” bavi se i praćenjem, procenama i analizama zdravstvenog stanja u Srbiji. Nedavno je izdato saopštenje o analizi epidemiološke situacije povodom malih boginja (morbila).

Podsećamo da su male boginje pre četrdesetak godina bile jedan od vodećih uzroka smrtnosti dece u svetu. Iako se mogu efikasno sprečiti dostupnom, bezbednom i efikasnom vakcinom, smrtnost dece u svetu i dalje je veoma velika.

U Srbiji je u prvoj polovini prošlog veka veliki broj dece oblevao od malih boginja, a bilo je i dosta smrtnih slučajeva. Nakon uvođenja obavezne vakcinacije u Srbiji 1971. godine, obolevanje je značajno smanjeno. Eidemije su se javljale u proseku na 3–5 godina, ali sa višestuko manjim brojem obolelih u odnosu na period pre uvođenja vakcine. U epidemiji malih boginja 1997. godine obolelo je oko 4000 osoba i tada je poslednji put registrovano nekoliko smrtnih slučajeva.

Stanje u Evropi

U 2009. godini registrovana je epidemija malih boginja u Bugarskoj sa preko 28.000 obolelih i 28 umrlih osoba. Većinu obolelih činile su nevakcinisane ili nepotpuno vakcinisane osobe, uglavnom mlađe od 15 godina.

Epidemije morbila u Evropi registrovane su tokom 2017. godine u Rumuniji, Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Makedoniji i Austriji . U svakoj od navedenih zemalja bilo je po nekoliko stotina obolelih, a bilo je i smrtnih slučajeva.

Od početka epidemije morbila u Rumuniji 2016-2017. godine prijavljeno je 9539 slučajeva sa 34 smrtna ishoda. U ovoj epidemiji bebe ispod godinu dana i mala deca najviše su zastupljene, a u 98% slučajeva deca su bila nevakcinisana.

U prvih devet meseci 2017. godine u Republici Srbiji registrovano je 12 slučajeva malih boginja (Kruševac, Sremska Mitrovica, Kosovska Mitrovica, Vranje i Bujanovac). Svi oboleli bili su nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani.

Od 9. 10. 2017. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama u Republici Srbiji .

Preporuke

Vakcinaciju i revakcinaciju MMR vakcinom u Republici Srbiji neophodno je sprovoditi kontinuirano u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

Treba izvršiti vakcinaciju dece od navršenih 12 meseci života, kao i revakcinaciju prethodno vakcinisane dece do navršenih 7 godina života. Svu decu od navršenih 12 meseci života do navršenih 14 godina života koja su nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana treba vakcinisati, odnosno revakcinisati.

Minimalni razmak između dve doze vakcine može biti 4 nedelje.

U slučaju obolevanja, treba se javiti teritorijalnoj zdravstvenoj službi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.