Mamurluk i glavobolje

Samo noć ranije, još jedna krigla piva zvučala je kao tako dobra ideja. Međutim, užasna glavobolja sledećeg jutra ukazuje na nešto sasvim suprotno. Istraživanje sprovedeno u Danskoj pokazalo je da skoro tri četvrtine punoletnih osoba relativno često pati od glavobolje izazvane preterivanjem sa alkoholnim pićima, tako da je glavobolja usled prekomernog unošenja alkohola postala najzastupljeniji oblik glavobolje u Danskoj.
Upravo zbog te veoma jake glavobolje, ljudi se stalno pitaju da li postoji nešto što se može preduzeti ili da li postoji neki 100% efikasan lek, osim prestanka konsumiranja alkoholnih napitaka.
Prema rečima neurologa Kristine Lej, doktora sa Odseka za proučavanje glavobolja Ruzvelt bolnice u Njujorku, i te kako je moguće preduzeti puno toga, kako bi se ovoj neprijatnoj tegobi stalo na put.
Zbog čega se uopšte uz mamurluk javljaju glavobolje?
Mamurluk gotovo uvek prate nepodnošljive glavobolje; ali, nasuprot opštem mišljenju, uzrok ove glavobolje uopšte ne predstavlja popijena velika količina alkohola. Dr K. Lej ukazuje na to da postoji mnogo veća verovatnoća da ovu glavobolju dobiju osobe koje ne piju tako često i toliko mnogo nego osobe koje piju velike količine alkohola duže vreme. Alkohol, naime, na nas ima kako direktne, tako i indirektne uticaje koji doprinose pojavi glavobolje. Alkohol pre svega izaziva dehidriranje, on "gasi" antidehidratacioni mehanizam u našem telu, zbog čega dolazi do pojačanog nagona za uriniranjem, tj. urinira se češće nego što je zaista neophodno.
Alkohol takođe izlaže našu jetru određenom stresu, čime onemogućuje da ona proizvodi neophodnu glukozu (šećer), a glukoza je "gorivo" koje pokreće sve ćelije u našem telu. To se pak loše odražava pogotovo na moždane ćelije, jer su one posebno zavisne od ovog pogonskog "goriva". Još jedna loša strana alkohola jeste u tome što on utiče na supstance koje ćelije u našem telu koriste u međusobnoj komunikaciji. Jedna od ovih supstanci jeste i prostaglandin – odgovoran za funkcionisanje naših receptora za bol, kao i za funkcionisanje brojnih drugih vitalnih telesnih sistema. Glavni indirektni uticaj koji alkohol ima na nas i naš organizam jeste izazivanje upale, usled čega dolazi do oticanja naših krvnih organa. To je i jedan od razloga zbog čega neki od nas i ne moraju da sačekaju jutro da bi osetili glavobolju. Alkohol kao supstanca ima slično dejstvo kao i droga, tj. čini da se preterano znojite i crvenite, da vam srce ubrzano lupa i izaziva užasnu mučninu u stomaku. Ukoliko se prilična količina acetaldehida nataloži u vašem telu, neizbežno dolazi i do povraćanja.
Kako sprečiti pojavu ove glavobolje?
Dr Lej smatra da je najkorisnije da pre nego što se bacite na druženje sa alkoholnim napicima pojedete jak obrok koji u većoj količni obiluje mastima. Masna hrana oblaže naš stomak i usporava apsorpciju alkohola; a masna hrana je uglavnom prepuna i ugljenih hidrata, koji se, kada se jednom nađu u našem organizmu, pretvaraju u šećer (glukozu). Na taj način se u stvari dobija dodatna zaliha šećera čiji se nivo, inače, usled dejstva alkohola smanjuje.
Veoma je korisno i praviti male pauze između pića a za to vreme piti neki bezalkoholni napitak, najbolje vodu. U obzir dolaze i voćni sokovi poput soka od brusnice ili borovnice, kao i sok od paradajza, koji pomažu da vaše telo nadoknadi glukozu koju je izgubilo usled dejstva alkohola. I kofein, kao i pića koja ga sadrže, smatra se jako korisnim u ovom pogledu, jer može pomoći u sprečavanju otoka naših krvnih sudova usled alkohola. Ali ukoliko konsumirate kofein, postarajte se da povećate i unos vode, jer kofein izaziva gubitak vode u našem organizmu. To je jako bitno iz prostog razloga što po svaku cenu treba izbeći dehidriranje prilikom konsumiranja alkohola.
Kako izlečiti ovu glavobolju?
Pošto najveći problem predstavlja samo dehidriranje našeg organizma, jako je bitno piti vodu. Čak i ako ste u stanju, jak i mastan obrok nije dobro rešenje. Ipak je potrebno da u stomak unesete barem malo hrane, a u tom slučaju vam može dobro doći npr. tost. Takođe je bitno uneti i malo šećera. Sok od paradajza ili sok od jabuke takođe vam neće škoditi. Ukoliko vaš stomak to može da podnese – ako nemate problema sa čirevima ili poremećajima u krvotoku – možete uzeti aspirin ili ibuprofen. Ako pak patite od migrene, može biti teško utvrditi da li imate glavobolju zbog alkohola ili je to još jedna migrena. Ukoliko posedujete prepisan neki od lekova iz triptan grupe lekova, uzimanje jednog od njih takođe vam može pomoći.
Ako ste već rešili da malo popijete, najbolji savet za izbegavanje glavobolje dan kasnije jeste da pijete umereno, dobro jedete pre toga, unesete dovoljno šećera u organizam i malo kofeina.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike