U trendu

Marihuana izaziva prevremenu smrt

Veliki broj studija i naučnih rasprava bavio se upotrebom marihuane. Neke studije ispitivale su njene zdravstvene koristi i legalizaciju marihuane u medicinske svrhe, a neke štetnost marihuane po zdravlje.

Nedavno su naučnici iz Švedske analizirali i objavili podatke 45.000 osoba koje su služile vojni rok u periodu 1969-1970. i čije je zdravstveno stanje praćeno sve do 2011. godine.

U navedenom periodu od 42 godine, od tih 45.000 osoba umrlo je 4.000. Prema podacima, većina preminulih bili su redovni korisnici marihuane u mlađem dobu svog života (tinejdžerskim danima).

Naučnici navode da korisnici marihuane u mlađim danima imaju 40% veće šanse za smrt do šezdesete godine života u odnosu na one koji nikada nisu koristili marihuanu.

Neka ranija istraživanja nisu pokazala povezanost između marihuane i smrtnosti, ali pošto ovo istraživanje pokriva duži period (42 godine), štetni efekti došli su do izražaja u brojčanim pokazateljima u pogledu raznih bolesti (bolest srca i rak pluća).

Ovo istraživanje otkrilo je i povećani rizik od povreda i samoubistava kod osoba koje su bile korisnici marihuana kao tinejdžeri.

Rizično ponašanje

Kako ne bi bilo zabune, ova studija nije dokazivala povazanost marihuane i smrtnosti, već su samo upoređeni i objavljeni prikupljeni podaci, pa zbog toga nije zvanična.

Iako su ovo „nezvanični“ rezultati, oni su sasvim logični, pošto uživaoci droge, bilo koje vrste, dovode sebe u rizično ponašanje. I povremenim drogiranjem povećava se šansa od zavisnosti, a droga šetno utiče na skoro sve organe.

Uticajem droge na organizam, slabi imuni sistem, tako da telo postaje podložno raznim bolestima, pa se povećava i smrtnost.

Sa druge strane, uživaoco droge podložni su depresiji, što ih može dovesti do raznih psihoza, pa i samoubistva. I šanse za povrede ili stradanje u raznim nesrećama ili drugim situacijama mnogo su veće kod osoba pod dejstvom narkotika ili kod osoba kod kojih je organizam posle dugogodišnjeg uticaja droge oslabio po bilo kom osnovu.

Prema svemu navedenom, izvodi se zaključak da svaka droga, laka ili teška, ili „povremeno“ uživanje u narkoticima – povećava rizik od bolesti, ali i od smrti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.