U trendu

Matične ćelije spasavaju vid

Dve slepe žene obolele od makularne degeneracije (bolest središnjeg dela mrežnjače koja rezultuje gubitkom vida u središtu vidnog polja) prve su osobe koje su dobile nove ćelije mrežnjače iz ljudskih embrionalnih matičnih ćelija.
Jedna pacijentkinja je imala tzv. suvu makularnu degeneraciju, što je čest uzrok slepila u razvijenim zemljama. Druga je imala vrstu makularne degeneracije, tzv. Stargardovu bolest, koja se najčešće javlja kod mladih ljudi. Oba oboljenja su neizlečiva standardnim metodama i progresivno se pogoršavaju.
Za pomenute dve pacijentkinje u očekivanom razvoju bolesti ubrzano bi došlo do slabljenja a zatim i do gubitka vida. Da se to ne bi desilo, kod ove dve pacijentkinje su oči tretirane matičnim ćelijama. Posle tretmana, ženama vid nije više slabio, već se malo poboljšao.
"Matične ćelije daju izvesna poboljšanja u perifernom vidnom polju oka, dok se vid u centralnom vidnom polju (ako je loš vid) ne vraća", izjavio je jedan od rukovodilaca istraživanja doktor Stiven D. Švarc sa Očnog instituta u Los Anđelesu (Jules Stein Eye Institute).
Švarc upozorava da se lečenje matičnim ćelijama razvija kao način da se spreči slepilo kod ljudi sa ranim fazama makularne degeneracije i ističe da to nije svemoguć lek za slepilo.
Za testiranje bezbednosti ovog načina (prvi put sprovedenog) lečenja ljudi, izabrane su bolesnice sa veoma naprednom fazom bolesti. Prognoza u slučaju nelečenja za ove dve pacijentkinje bila je veoma loša (gotovo neminovan gubitak vida), tako da je rizik da će tretmanom doći do pogoršanja bio veoma mali.
Terapijom kod ove dve žene postignuto je to da se vid nije pogoršao, istakao je jedan od rukovodilaca, Robert Lanza, u kompaniji "Advanced Cell Technology Inc".
Pre tretmana, jedna pacijentkinja je mogla da vidi samo kretanje ruku. Ona nije mogla da čita ni velika slova. Nakon dva meseca, ona je mogla pročitati reč od pet slova i mogla je da raspoznaje neke boje (bolji kontrast). Napomenula je to da je mogla početi da koristi kompjuter, pa čak i da čita sa ekrana.
Doktori Lanza i Švarc upozoravaju da bi to moglo da bude poboljšanje i zbog placebo efekta jer se radi samo o dva pacijenta (što je mali broj za značajne zaključke). Oni su uočili poboljšanja tokom istraživanja samo kod prva dva pacijenta od ukupno 24 pacijenta uključena u istraživanje. I to je samo prva faza studije kreirana da testira samo sigurnost, a ne efikasnost.
Stvarna vrednost ovog izveštaja je ono što je postignuto za učenje o biologiji matičnih ćelija: bezbedno lečenje, nema odbacivanja organa (ćelija) i način da se ove nove ćelije "nakaleme na oko".
I to je velika stvar, istakao je Entoni Atala, direktor Instituta za regenerativnu medicinu na Wake Forest univerzitetu.
"Ovo je uzbudljiv prvi korak, iako je preliminaran", kaže Atala. "Ovo je prvi objavljeni izveštaj o bolesnicima lečenim ljudskim embrionalnim matičnim ćelijama koji pokazuje kako bezbednost tako i efikasnost."
Ćelije mrežnjače dobijene iz embrionalnih matičnih ćelija
Iako su obe žene imale makularnu degeneraciju, one su patile od različitih bolesti. Stargardova bolest je genetski defekt, dok je suva makularna degeneracija imuni defekt. Obe bolesti su uništile retinalne pigmenta epitela (RPE).
U studiji, žene su dobile nove RPE ćelije iz ljudskih embrionalnih matičnih ćelija. Embrionalne matične ćelije su testirane na ljudima samo jednom pre toga, kod pacijenata sa povredama kičme, ali nije objavljen izveštaj. Tako je "Švarc-Lanz studija" prvi zvanični izveštaj o tretmanu ljudskim embrionalnim matičnim ćelijama.
Kompanija "Advanced Cell Technology Inc" razvila je tehniku za dobijanje embrionalnih matičnih ćelija bez oštećenja ploda. Ali trenutna studija je započeta pre nego što je ova tehnika izmišljena i koristi ćelije iz embriona postupkom in vitro ferilization.
Zbog novih retinalnih ćelija iz embriona, postoji šansa da će imuni sistem pacijenata odbaciti ćelije. Postoji vrlo mala vervatnoća za odbacivanje ovih ćelija, ali pacijentkinjama iz studije i dalje se daju lekovi za suzbijanje odbacivanja organa.
Lanza kaže da se pacijenatkinje prate i da se osećaju dobro i nakon šest meseci posle tretmana. Ove žene dobile su 50.000 matičnih RPE ćelija. Doze će biti povećana kod narednih pacijenata do 200.000 ćelija.
Poređenja radi, svaki pacijent je tretiran na samo jednom oku.
Napomena
I u Evropi je otpočelo ispitivanje lečenja matičnim ćelijama sličnih bolesti kod 24 pacijenta. Ako rezultati budu pozitivni, nastaviće se sa istraživanjima sa većim brojem pacijenata. Do kliničkog lečenja će proteći još nekoliko godina jer je potrebno metode proveriti i ozvaničiti, a za to je potreban veći broj pacijenata i duže vremensko praćenje.
Dva bolesnika ne moraju da čekaju toliko dugo jer su navedene prve dve pacijentkinje već tražile (zamolile) da se počne sa lečenjem i drugog oka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar