U trendu

Meditacijom i muzikom protiv nesnosnog bola

Ublažavanje bolova nije nimalo lako, a veoma je važno za pacijente sa najtežim bolestima. Novost je studija koja je pokušala da pronađe način za smanjenje najjačih bolova (od karcinoma).

Otkriveno je da prilikom biopsije zbog raka dojke, meditacija i muzika mogu umanjiti bol, umor i anksioznost.

Istraživanje je obuhvatalo 121 ženu kojoj je rađena biopsija zbog raka dojke. Jedan broj je imao standardnu negu, a neke žene su meditirale ili tokom biopsije slušale muziku.

Meditacija je bila usmerena na stvaranje pozitivnih emocija i uklanjanje negativnih, dok je muzika bila različita, po izboru pacijentkinja, od klasične i instrumentalne do zvukova harfe, flaute i umirujućih zvukova iz prirode.

Rezultati su pokazali smanjenje anksioznosti i umora kod žena koje su meditirale ili slušale muziku. Što se tiče nivoa bola tokom biopsije, meditacija se pokazala kao mnogo bolje rešenje od muzike.

Biopsija rađena uz pomoć kamere za dijagnostiku raka dojke, pokazala se kao veoma efikasna i uspešna. Međutim, anksioznost i potencijalni bol tokom intervencije mogu imati negativni uticaj i smanjiti efikasnost biopsije.

Antianksiozni lekovi su jedna od opcija koja može pomoći za bol tokom postupka, ali meditacija i muzika nude jednostavnije i efikasnije rešenje, alternativu lekovima, navodi se u studiji.

Nažalost, ova studija je bila mala, pa se nameće potreba za većom sveobuhvatnijom studijom u kojoj se može videti da li meditacija i muzika mogu pomoći za ublažavanje bola kod još nekih vrsta raka ili drugih bolesti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar