Menadžerska bolest

Kada zbog prevelikog posla osetite da vas boli glava, da ustajete umorni, da teško donosite odluke i da postajete svadljivi, znajte da ste dobili menadžersku bolest i da odmah treba da odete na odmor. Menadžerska bolest već duže vremena predstavlja problem savremenog, poslom opterećenog, muškarca.

Bolest se kao i sve druge javlja postupno, gotovo neprimetno, a vrlo često je njen jedini znak povišen donji krvni pritisak, dok ponekad ume da se ispoljava i u vidu nelagodnosti ili pritiska u grudima. Nervoza, nesanica, svadljivost na poslu ili u kući, nemogućnost koncentracije i odlaganje donošenja važnih odluka predstavljaju psihološki oblik menadžerske bolesti. Fiziološki pokazatelji uglavnom se manifestuju pojavom ubrzanog srčanog rada ili preskakanjem srca. Što se tiče terapije, ona je relativno jednostavna i dostupna.

Neophodno je da što pre počnete da se rekreativno bavite sportom. Sedativi mogu samo trenutno da smire situaciju, ali ne i da definitivno reše problem. Kada nastupe prvi simptomi menadžerske bolesti, odmah prekinite posao i idite na sedmodnevni godišnji odmor, i to aktivan, onaj koji vam omogućava da se ceo dan rekreirate, što dalje podrazumeva da će vam svi privatni i poslovni telefoni biti isključeni.

Naravno, postoji i preventivno sprečavanje pojave ove bolesti savremenog menadžera. Ono je takođe jednostavno i traži od vas samo disciplinu. Dovoljno je sat vremena dnevno šetnje ili vožnje bicikla, makar i u kućnoj varijanti, dva do tri puta nedeljno igranje fudbala ili tenisa ili trčanje u prirodi. Najbolja vežba bi bila da na bilo koji od ovih načina provodite bar sat vremena van mesta na kojem radite. Nemojte čekati sezone godišnjih odmora, dozvolite sebi varijantu produženog vikenda, koji će vam omogućiti da lokalizujete i sprečite stres.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.