Mene moje noge bole

Lepo i toplo vreme! Ura! Većina nas uživa u njemu. Ipak, ni lepo vreme nije baš tako lepo ukoliko donese probleme; recimo, jedan od tipičnih problema povezanih sa toplim vremenom jeste oticanje nogu. I ne samo to: noge postaju teške ili se javljaju grčevi. Zašto? Vrlo jednostavno – toplo vreme izaziva širenje krvnih sudova, kao i zadržavanje tečnosti u organizmu. Zato, evo spiska najčešćih problema koje toplo vreme donosi našim nogama, kao i saveta kako da to prebrodite.
Oticanje nogu: to se dešava zbog zadržavanja tečnosti u organizmu – noge nabreknu, tako da čak i najudobnija obuća postane tesna. Savet: unosite dosta tečnosti (bar dva litra dnevno), jer će onda i vaš organizam izbacivati više tečnosti. Bar nekoliko dana nemojte jesti slano (so zadržava vodu u organizmu). Postoje i tablete koje služe za izbacivanje tečnosti, ali njih ne bi trebalo da uzimate bez konsultacija sa lekarom.
Teške noge: čini vam se da su vam noge tako teške da ih jedva pokrećete. Uzrok je naglo širenje krvnih sudova. Pomoći će vam tuširanje snažnim mlazom hladne vode (odmah ćete osetiti poboljšanje). Kada sedite, pod noge podmetnite stolicu. Pomažu i gimnastika u vodi i plivanje. Možete pokušati i sa kremom na bazi semenki grožđa – ona deluje umirujuće.
Grčevi: joj! Najčešće se javljaju noću – tada dobijete nenaručeno, veoma neprijatno i prilično bolno buđenje. Uzrok je nagomilana tečnost u nogama. Pomažu one tablete koje smo već spomenuli, a ako nećete da se „kljukate“ hemijskim preparatima, podmetnite jastuk ili urolano ćebe pod noge – to će poboljšati cirkulaciju.
Kapilari: u principu nije bolno, ali ružno izgleda, a taman ste se nameračile da pokažete noge – ali ne gorite od želje da pokažete noge koje su od kolena naniže prošarane razgranatom mrežicom krvnih sudova. Uzrok ovoj pojavi je slabost krvnih sudova. Potrebno je da ojačate vene – jedite dosta južnog voća (sadrže puno vitamina C, koji jača krvne sudove). Isto tako, da biste izbegli dodatno naprezanje krvnih sudova, nemojte nositi obuću sa izrazito visokim potpeticama. Jeste, fenomenalno vam stoji – ali ojačajte prvo krvne sudove, pa da lepo možete gradom da prošetate savršene noge.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.