U trendu

Mesta na kojima se znojite otkrivaju kakvog ste zdravlja: Evo kada se treba odmah javiti lekaru

Znojenje je jedan od najvidljivijih fizioloških procesa, a poznato je i pod nazivom perspiracija. Prirodno, ono je važan odgovor organizma na povišenu temperaturu usled klimatskih prilika ili fizičke aktivnosti, ali može biti izazvano i emocionalnim stresom, menopauzom ili ozbiljnim zdravstvenim stanjem. Takođe, tokom puberteta dolazi do porasta lučenja hormona koji znojne žlezde čine dinamičnijim.

Prekomerno znojenje nije jedini znak koji bi trebalo da vas natera da razmislite o svom zdravlju. Naprotiv, ukoliko se uopšte ne znojite, čak ni prilikom određene fizičke aktivnosti, to takođe može biti znak nekog zdravstvenog stanja, piše najžena.rs.

Obilno znojenje

Iako obilno znojenje mnogi mogu zanemariti i posmatrati kao nešto uobičajeno, ono može biti alarm upozorenja, posebno ako se događa i tokom zimskih meseci. Obilno znojenje se javlja kod žena tokom menopauze, a ponekad može biti vrlo opasno. Ako istovremeno osećate obilno znojenje i gubitak težine, ili znojenje koje se isključivo javlja tokom spavanja, potrebno je da posetite lekara. Znojne žlezde su prekomerno aktivne, a ovo stanje naziva se hiperhidroza.

Ne znojite se uopšte

Iako je prirodno da se neko manje, a neko više znoji, ni malo znoja nije dobar znak za zdravlje čoveka. Ukoliko se uopšte ne znojite ni tokom vrelih dana, to znači da vaše žlezde ne rade dobro. Ovo stanje naziva se anhidroza i dovodi do iscrpljenosti, crvenila, vrtoglavice, osećaja toplote. Može biti genetski nasledno i nekada je teško za otkrivanje.

Slani znoj

Znoj je slan, kao i suze. Ipak, ukoliko je previše slan, što biste osetili po tome da vas peku oči, onda vašem organizmu nedostaje natrijum. Kada je natrijum u manjku, možete dehidrirati, a hidratacija je ključna za zdravo telo. Potrebno je da konzumirate pića koja sadrže elektrolite, a to ujedno sprečava i slani znoj.

Znoj neprijatnog mirisa

Iako mnogi misle da je normalno da znoj obiluje neprijatnim mirisom, istina je potpuno suprotna. Znoj zapravo nema miris, ali kada se bakterije u koži pomešaju sa znojem, tada nastaje miris koji ne prija nikome. To može biti posledica stresa. Vaša ishrana i lekovi utiču na vaš telesni miris.

Trudnički znoj

Žene se tokom trudnoće znoje više nego inače. To takođe može biti jedan od prvih simptoma drugog stanja. Normalno je da telo menja miris kada ste trudni, a kako biste ga izbegli, unosite što više vode, izbacite začinjenu hranu i nosite široku odeću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.