Migrena vam može spasti život!

Žene koje pate od migrene imaju mnogo manji rizik od obolevanja od raka dojke nego žene koje nemaju migrene.

Američki naučnici su ispitivali vezu između raka dojke i migrene i pronašli da žene koje boluju od migrene imaju 30% manji rizik da razviju rak dojke nego ostale žene. Dr Kristofer Li (Christopher Li) iz Centra za ispitivanje malignih oboljenja u Sietlu u državi Vašington (Fred Hutchinson Cancer Research Center‎in Seattle, Wa, USA) otkrio je da je smanjen rizik od nastanka najčešćeg oblika raka dojke hormonski zavisan (estrogen receptor pozitivan i progesteron receptor pozitivan). Ovi oblici raka dojke razvijaju se, dakle, i napreduju pod uticajem hormona estrogena i progesterona.

Isti hormoni imaju ulogu u nastanku migrene, jake glavobolje često praćene mukom, povraćanjem i povećanom osetljivošću na svetlost i zvuk. Žene su dva do tri puta podložnije obolevanju od migrene nego muškarci. Migrena je često uzrokovana padom nivoa estrogena u krvi, a taj pad javlja se prilikom menstruacije.

Dr Li i njegovo saradnici smatraju da žene obolele od migrene imaju hronično snižen nivo estrogena i da je to razlog zašto mogu biti zaštićene od nastanka raka dojke. Žene koje imaju povišen nivo estrogena u krvi podložnije su nastanku raka dojke.

Još članaka o migreni…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.