U trendu

Migrene, depresija i genetika

Osobe koje pate od migrena u većoj su opasnosti i od pojave depresije nego osobe koje nemaju problema sa nepodnošljivim glavoboljama.

Ovo su rezultati istraživanja sprovedenog na medicinskom odseku Univerziteta u Holandiji. Rezultati su objavljeni u žurnalu Američke neurološke akademije „Neurologija“.

Istraživanje

Celokupno istraživanje uključilo je 2.652 osobe koje su inače bile deo istraživačkog programa pod nazivom porodična studija „Erasmus Rucphen“. Naime, svi učesnici su, u pogledu genetike, jako slični i predstavljaju potomke 22 para koji su bili članovi holandske zajednice u periodu od 1850. do 1900. Od svih ispitanika, njih 360 je patilo od migrena – uključujući 151 osobu koja je patila od auralne migrene (glavobolje kojoj prethode određeni osećaji poput sevanja pred očima i slično.). Dodatnih 209 osoba patilo je od najosnovnijeg vida migrene. Svi ispitanici koji su patili od migrena bili su upoređeni sa ostalih 617 učesnika u istraživanju, koji su prethodno naglasili da ne pate ni od jedne vrste migrena.

Rezultati

Ono što su autori istraživanja otkrili jeste da je čak 25% osoba koje su patile od migrena patilo i od depresije; u poređenju sa 13% osoba koje je su patile od depresije, ali nisu imale problema sa glavoboljama. Autori takođe navode da je, kada je reč o obe vrste migrena, ustanovljen nasledni šablon (uslovljen genetikom) od čak 56%. Kada se u obzir uzmu osobe koje pate od auralne glavobolje, procenat uslovljen genetikom iznosi zaprepašćujućih 96%.

Autori takođe ističu da su, poredeći uticaj naslednih faktora na depresiju kod osoba sa migrenama i onih bez migrena, došli do otkrića koje ukazuje na postojanje istog genetičkog činioca koji oba poremećaja dele, posebno u slučaju auralnih migrena. „Ono što je naše istraživanje pokazalo jeste postojanje povećanog rizika od razvijanja depresije i njenih simptoma kod pacijenata koji pate od migrene, a posebno kod onih koji pate od auralne migrene“, navodi vodeći autor čitavog istraživanja A. H. Stam, doktor na medicinksom odseku Leiden univerziteta.

Zvanično se navodi da je ovo jedno od istraživanje koje može dovesti do napretka u pogledu usavršavanja terapeutskih tehnika, pogotovo kod osoba koje istovremeno pate i od migrena i od depresije.

Saveti

Ono što stručnjaci takođe savetuju jeste da osobe koje pate od gorenavedenih problema, ukoliko su oni deo porodične zdravstvene istorije, prethodno obavezno obaveste svog lekara o tome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.