U trendu

Milioni boluju od ove bolesti, a ni ne znaju: Jeste li možda među njima?

Novi oblik demencije se nekad pogrešno dijagnostikuje kao Alchajmer.

Milioni starijih osoba boluju od oblika demencije koji se pogrešno dijagnostifikuje kao Alchajmerova bolest, ustanovili su američki naučnici, piše BBC, a prenosi Klix.ba. Smatraju da čak trećina ljudi kojima je dijagnostikovan Alchajmer možda zapravo pati od potpuno novog oblika demencije.

U časopisu „Brain“ stručnjaci su objavili da novootkriveni oblik demencije ima vrlo slične simptome kao Alchajmer i ističu da to donekle objašnjava zašto su svi dosadašnji pokušaji razvoja leka za Alchajmerovu bolest bili neuspešni.

„Reč je o verovatno najznačajnijem stručnom radu o demenciji objavljenom u poslednjih pet godina“, smatra profesor Robert Hauard.

Demencija je pojam koji se prvenstveno odnosi na lošije pamćenje, a potom i na niz intelektualnih problema s pamćenjem i razmišljanjem. U stručnoj literaturi su opisane različite vrste demencije, ali Alchajmerova bolest je najčešći i najistraženiji oblik. Obično rezultira gubitkom pamćenja i ostalim znakovima kognitivnog pada, a povezana je s nakupljanjem dva proteina u mozgu, poznata kao amiloid i tau.

Pretpostavlja se da su pacijenti možda patili od stanja koje se naziva limbičko-dominantna TDP-43 encefalopatija ili skraćeno LATE, koja uzrokuje simptome vrlo slične Alchajmerovoj bolesti.

Veruje se da LATE utiče na najstarije osobe, odnosno sve starije od 80 godina. Naučnici su ustanovili da ona mentalne sposobnosti smanjuje sporijim tempom nego Alchajmerova bolest, mada se, kada su ta dva stanja istovremeno prisutna, simptomi razvijaju vrlo brzo.

Trenutno ne postoji neki specifičan test za demenciju, a znakovi su ponekad vidljivi na mozgu i nakon smrti. Naučnici već dugo pokušavaju da pronađu delotvoran lek za demenciju, ali s obzirom na različite vrste i uzroke bolesti, još su dosta daleko od svog cilja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.