U trendu

Mnogi dijabetičari nose lošu obuću

Prema poslednjem istraživanju, kod dijabetičara se, ako ne obavljaju preporučenu negu stopala i ne nose odgovarajuću obuću, na stopalima mogu pojaviti čirevi. Čirevi su bolan i potencijalno ozbiljan problem koji ponekad može dovesti do amputacije.
Za potrebe studije, većina anketiranih dijabetičara rekla je da zna kakva je pravilna nega stopala i kakvu obuću treba da nosi. Ipak, oni se toga ne drže u potpunosti, prema mišljenju istraživača sa Univerziteta u Beninu, Nigerija.
"Ne postoji savršena obuća za osobe sa dijabetesom. Postoje cipele koje mogu da spreče ili odlože pojavu čireva na stopalima, ali ima i takve obuće koja može ubrzati nastanak čireva", kaže on.
Istraživanje o obući dijabetičara
Ova studija je sprovedena u gradu Lagosu u Nigeriji. Ogedengbe je sa svojim kolegama zamolio 41 pacijenta sa dijabetesom tipa 2, starosti u proseku oko 57 godina, da odgovore na pitanja o svojim navikama nege stopala i vrsti obuće koju nose.
Istraživači su otkrili neke dobre vesti:

 • 90% ispitanika je bilo upućeno u pravilan izbor obuće
 • 83% svakodnevno pere i suši noge, kao što je preporučeno
 • 51% samostalno obavlja rutinski pregled stopala

Međutim, oko 56% ispitanika reklo je da uvek ili povremeno šeta po kući bez obuće, što se ne preporučuje, a gotovo 15% je izlazilo van kuće bez obuće.
Istraživači su ocenjivali i obuću ispitanika. Utvrdili su da je 68% obuće neprikladno za dijabetičare.
Među takvim cipelama našle su se:

 • špicaste cipele
 • visoke potpetice
 • jadranke ili japanke

Pored neodgovarajućih vrsta obuće, neki ispitanici su nosili i obuću neodgovarajuće veličine. Uprkos tome, 73% ispitanika je smatralo da je njihova obuća prihvatljiva.
Saveti u vezi sa izborom obuće kod dijabetičara
Nekoliko saveta koje Ogedengbe preporučuje prilikom pravilnog izbora obuće:

 • Izbegavajte špicaste cipele.
 • Nemojte kupovati cipele sa suviše ravnim đonom ili visokim potpeticama, jer one ne omogućavaju ravnomeran raspored pritiska na stopala.
 • Potražite cipele koje imaju mekan uložak.
 • Odaberite obuću od kože, platna ili antilopa koje omogućavaju adekvatnu cirkulaciju vazduha. Ne kupujte obuću od plastike i drugih materijala koji ne dozvoljavaju stopalu da diše.
 • Potražite obuću sa pertlama, kopčama ili čičak trakom, što omogućava lakše podešavanje cipela.

Drugo mišljenje
"Rezultati istraživanja me ne iznenađuju", ističe Dejvid Armstrong (David G. Armstrong), profesor hirurgije na Univerzitetu Arizona, koji je pregledao rezultate, ali nije učestvovao u istraživanju.
Studija potvrđuje ono što je Armstrong primetio kod pojednih pacijenata. "Lekar i sestra mogu savetovati pacijente o pravilnoj obući, ali to ne znači da će oni biti dovoljno motivisani da naprave promene. Ono što može pomoći jeste da se dijabetičarima stavi do znanja da je rizik od pojave čireva čak 25%."
Nošenje odgovarajuće obuće može da smanji rizik. "Problem je što uz oštećenje nerava u stopalima, postoji gubitak osećaja u stopalima", navodi Armstrong. "Idite na redovan pregled stopala kod lekara jednom godišnje, samo time se smanjuje rizik od pojave rana, a zatim i moguće amputacije za 20% do 70%."
Dobra cipela ne mora da izleda ružno. Žene sa dijabetesom mogu da nose obuću sa visokim potpeticama, ali u razumnim granicama, ističu stručnjaci.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.