U trendu

Mnogi greše: Ako ga ovako jedete beli luk gubi hranjiva i lekovita svojstva

Beli luk uvek iseckajte deset minuta pre jela ili dodavanja u hranu, savetuju stručnjaci, jer ćete ga tako maksimalno iskoristiti. Tu mnogi greše – iseckaju beli luk i odmah ga pojedu ili dodaju u hranu.

– Pre upotrebe čena belog luka iseckajte ili pritisnite i ostavite da odstoji najmanje pet, a najbolje 10 minuta. Toliko je potrebno da se sintetiše medicinsko jedinjenje alicin. Kada se beli luk stegne, pripremite ga pet do 15 minuta na niskoj ili srednjoj vatri da biste sačuvali hranljive materije. Ovo su preporuke Svetske zdravstvene organizacije, prenosi Espreso.

Prema brojnim studijama, aktivno konzumiranje belog luka opušta krvne sudove i smanjuje krvni pritisak. Veoma je efikasan u snižavanju nivoa holesterola (LDL).

Jača imuni sistem i koristan je za lečenje infekcija. Zdrav je , ima neverovatan ukus, lako se kombinuje sa različitim jelima.

Ako se jede sirov, izaziva neprijatan zadah i gorušicu, međutim to najviše zavisi od telesne hemije pojednica. Međutim, koliko je zdrav, toliko može da prouzrokuje zdravstvene probleme!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)