U trendu

Mnogi imaju fobiju od njih: Ako primetite ujed pauka, uradite samo ovo

Mnogi ljudi se boji paukova, čak i ako znaju da je većina njih potpuno bezopasna. Većina njih uopšte ne mogu da ujedu ljude, a čak i ako mogu to je potpuno bezazleno.Ipak, za one koji imaju strah od paukova, ništa vezano za njih ne deluje bezopasno.

Prvi korak u pobeđivanju straha jeste to da priznate da ga imate, a onda da polako krenete u borbu protiv njega. Ovom prilikom saznaćemo nešto o njihovim ujedima.

Kako izgleda ujed pauka?

Većina ujeda paukova izgledaju kao ujedi bilo koje druge bube i to su samo male crvene natekline. Možda će vas malo svrbeti ili oticati i to je najgore što se može dogoditi. Naravno, sve ovo važi u slučaju da vas nije ujeo neki prilično otrovan pauk iz Australije.

Kako da lečite ove ujede?

U najvećem broju slučajeva ovi ujedi su bezopasni i ne zahtevaju nikakvo posebno lečenje. Čak i ako osetite nešto poput mučnine i grčeva u mišićima, u većini slučajeva će ti simptomi prestati sami od sebe i neće zahtevati nikakav dodatni tretman osim dezinfekcije mesta ujeda. Međutim, ukoliko primetite da dosta otičete, trebalo bi da odete do bolnice kako biste dobili adekvatnu negu.

Šta da radite sa tim ujedima?

Ukoliko vam zaista ne treba nikakvo dodatno lečenje, možete jednostavno da se pobrinete za uobičajene simptome koje imate. Možete podići ruku ili nogu za koju vas je pauk ujeo kako bi se otok smanjio. Takođe, stavljanje leda na mesto ujeda može vam smanjiti bol. Možete uzeti i neki antihistaminik, jer vas oni oslobađaju svraba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.