U trendu

Mnogi lekove čuvaju baš ovde, ali je to veoma opasno

Kuhinja je neobično mesto za čuvanje lekova, a nije im mesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo za to logičan izbor, zar ne? Međutim, farmaceuti kažu da je to verovatno najgore mesto za kućnu apoteku.

Lekovi su u toaletu izloženi velikoj vlažnosti, što će verovatno uticati na to da izgube svoju svrhu, kažu iz udzženja nemačkih farmaceuta BAH. To važi čak i ako ne otvorite pakovanje.

Umesto toga, većina lekova voli hladna i suva mesta, sa temperaturom između 15 i 25 stepeni Celzijusa. Ne bi ih trebalo izlagati visokim temperaturama ili velikoj vlažnosti.

U frižideru se čuvaju lekovi na kojima to izričito piše ili će vas na to upozoriti farmaceut.

Kada živa u termometru pređe 25 stepeni, većinu lekova i kozmetičkih preparata najbolje bi bilo da čuvate u frižideru ili prostoriji zaštićenoj od direktnog izvora toplote, svetlosti i vlage.

Ako lek nije adekvatno čuvan, može doći do otapanja, raspadanja njegovih korisnih materija i smanjenja efikasnosti lekova. Istovremeno može doći do promene organoleptičkih svojstva, odnosno boje, konzistencije, mirisa i ukusa.

Antibiotike tokom leta treba čuvati u frižideru jer bi, na primer, na sobnoj temperaturi izgubili stabilnost i delotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore, insulinske injekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni.

Stručnjaci upozoravaju da se lekovi ipak ne smeju čuvati na temperaturama nižima od nule jer će se zamrznuti i opet će se smanjiti njihova delotvornost.

Ako je u pitanju krema, sumnjivo će biti ako u njoj primerite grudvice. Diskoloracija i čudan miris takođe se smatraju znacima upozorenja da ni s mastima i gelovima nešto nije u redu.

U osnovi, ako lek izgleda drugačije od uobičajenog, ne koristite ga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.