U trendu

Mnogi ne umeju da progutaju tabletu: Sve vreme ste koristili pogrešnu tehniku!

Nekima od nas je baš teško da progutaju tabletu, a da li ste se ikada zapitali pijete li lekove na pogrešan način? Možda je u tome kvaka.

Gotovo svi smo pravili ovu grešku pri gutanju tableta. Bilo kao dodatke ishrani, za kontracepciju ili kad smo bolesni – tablete teško možete izbeći u životu. Dostupne su u raznim oblicima i veličinama. Male tablete ili pak one obložene „skliskim“ premazom mnogima je najlakše progutati.

Ali, sa većim ili neobloženim tabletama često imamo problema i neke je teško progutati. Prema podacima nemačkog Federalnog ministarstva obrazovanja i istraživanja, svaka treća osoba ima poteškoće s gutanjem tableta. To čak znači da neki ljudi zbog toga uzimaju manje tableta odnosno lekova nego što im je zaista propisano.

Ako želite sebi da olakšate neodložan posao dovoljno je samo da pratite uputstva. Zaboravite na staru tehniku koja se svodi na to da je neophodno gurnuti glavu unazad, To je zapravo previše posla. Umesto toga pokušajte da stavite tabletu u usta, zatim uzmite vodu, spustite bradu na grudi i progutajte. Primetićete da tableta tako lako klizi prema dole, bez ikakvog naprezanja vrata. To jako dobro funkcioniše s kapsulama, jer su napunjene vazduhom i dižu se niz grlo.

Druga mogućnost je s plastičnom flašom koja se može stisnuti. Stavite tabletu na jezik, a zatim stavite flašu napunjenu vodom do usta. Uzmite veliki gutljaj iz flaše tako da se skupi. Tableta će bukvalno skliznuti unatrag i prema dole uz pomoć gravitacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)