Mnogi od nas to rade: Iznenadićete se šta se dešava sa našim telom kada prekrstimo noge!

Prekrštanje nogu je navika mnogih, ali kada se koncetrišemo na taj položaj, shvatićemo da zapravo nije baš udoban. Pored toga što nam ovako neće biti udobno, ovakav položaj nije dobar ni za zdravlje.

Prekrštanje nogu i zdravlje

“Često ukrštanje nogu opterećuje zglobove kuka i može izazvati nakupljanje krvi u nogama kada su vene stisnute”,  kaže kardiolog dr Stiven Sinatra za ABC.

Takođe može izazvati povećanje krvnog pritiska. Kada prekrstite noge, prekidate dotok krvi do ostatka udova što može izazvati privremene skokove krvnog pritiska. Iako ukrštanje nogu u kolenu dovodi do značajnog povećanja krvnog pritiska, kada su noge ukrštene u zglobu, krvni pritisak se ne povećava. Hipertenzija koja nastaje usled prekrštenih nogu je prolazna, pa nestaje kada su vam noge neukrštene. Međutim, ako imate visok krvni pritisak, bolje je da sedite sa ispravljenim nogama, a ne prekrštenim.

Kičma

Iako se često smatra da ukrštanje nogu izaziva proširene vene, to zapravo nije tačno. Prema Healthline-u, postoji velika genetska komponenta za dobijanje proširenih vena, a stajanje ili sedenje tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do proširenih vena, bez obzira da li su vam noge ukrštene ili ne.

Međutim, jedna stvar koja sedenje sa prekrštenim nogama svakako može da uradi je da izazove da kičma bude u pogrešnom položaju, zbog rotacije karlice pod uglom. Rezultat su bolovi u leđima i loše držanje, prenosi magazin.novosti.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.