U trendu

Mnogi se bude uz ova dva napitka, ali ne treba ih konzumirati ujutro: Uzrokuju gadne probleme sa zdravljem

Mnogi od nas započinju svoj dan s omiljenim napitkom, bilo da je to voda, kafa, čaj, sok ili nešto drugo, dok se pripremamo za izazove koji nas čekaju.

Važno je imati na umu da odabir pića može značajno uticati na tok ostatka dana, kako naglašava medicinska sestra Loren Tajer. Posebno upozorava na dva jutarnja napitka – proteinske šejkove i voćne sokove, koji mogu doprineti stvaranju gasova i nadimanju tokom dana, piše Klik.hr.

Proteinski šejkovi

Proteinski šejkovi, iako su popularan izbor za one koji žele da povećaju unos proteina i podstaknu rast mišića, mogu imati potencijalne nuspojave, uključujući gasove, nadimanje i upalu.

Tajer upozorava da proteinski šejkovi mogu biti opterećenje za želudac zbog sastojaka poput surutke ili zamene za šećer koje se često koriste u njima. Brza konzumacija velike količine proteina u prahu može opteretiti probavni sistem, što rezultira stvaranjem gasova.

Preporučuje se odabir proteinskih praškova s jednostavnijim sastojcima, razmatranje biljnih alternativa ili prilagođavanje veličine porcije prema sopstvenoj probavnoj toleranciji.

Voćni sokovi

Što se tiče voćnih sokova, iako se često smatraju zdravima, preporučuje se izbegavati ih zbog potencijalnih negativnih uticaja na probavni sistem.

Kupovni voćni sokovi često sadrže voćne koncentrate, dodati šećer i arome umesto stvarnog voća, što može uzrokovati višak gasova, nadimanje i upalu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar