Moćan lek raste svuda oko nas: Ovaj deo biljke postao je hit u zdravoj ishrani, tvrdi priznati travar

Vekovima je poznata po svojim blagotvornim svojstvima.

Bokvica, poznata i kao trputac, je višegodišnja biljka koja raste u divljini širom sveta. U našem narodu je vekovima važila kao pomoćno sredstvo za sve i svašta, od previjanja rana do smirivanja upala u telu. Čaj i sirup od bokvice i danas se koriste kod kašlja i mnogih drugih stanja.

– Bokvica je iz porodice psilijuma, istog onog psilijuma čije ljuspice su sada pravi hit u zdravoj ishrani. I dok vi možda kupujete uvezeni psilijum iz Egipta ili nekog drugog kraja sveta, bokvica raste svuda oko vas. Ključni deo biljke su ljuspice na njenom vrhu, one su blagotvorne – otkriva kulinar, planinar, travar i diplomirani eko-turizmolog Nebojša Stamenović, poznatiji kao Neša Travka, i dodaje:

– Postoji nekoliko vrsta bokvice, muška, ženska i srednjolisna. Muška bokvica ima duguljaste listove sa jasno vidljivim žilicama, dok su listovi ženske bokvice okruglasti. Ako imate priliku, naberite je. Bokvica je odlična kao čaj i doprinosi opštem stanju organizma – poručuje travar.

Načini upotrebe

Bokvica se u tradicionalnoj medicini koristi za tretiranje rana, ublažavanje kašlja, i kao prirodni izvor vlakana za poboljšanje probave. Slede načini na koje možete da je upotrebite.
Listove bokvice, koji su bogati sluzima i jedinjenjima koja podstiču regeneraciju, položite na bolno mesto.

Za čišćenje krvi

Bokvica se tradicionalno koristi za detoksikaciju krvi i kao prirodni protivotrov. Veruje se da njeni aktivni sastojci stimulišu eliminaciju toksina iz tela, čime pomažu u prevenciji i lečenju infekcija.

Smanjenje otoka kod uboda insekata

Zbog svojih protivupalnih svojstava, bokvica je efikasna u smanjenju otoka i ublažavanju bola kod uboda insekata. Izgnječite ili iseckate list bokvice i stavite ga na mesto uboda za brzo olakšanje.

Protiv kašlja

Čaj od bokvice smiruje nadražajni kašalj i pročišćava gornje disajne puteve. Kašiku lista bokvice preliti šoljom (200 ml) ključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da stoji 10 minuta. Čaj procediti i zasladiti medom. Piti dve do tri šolje čaja dnevno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.